Ttela

Lär av planekonom­ins historiska katastrofe­r

KOMMUNISM. Hur mycket spik behövs det i ett samhälle? Det är inte en fråga som behöver ställas i en marknadsek­onomi.

- JOAKIM BROMAN Liberala nyhetsbyrå­n

Men i den planerade ekonomin ställde den till stora besvär för någon stackars tjänsteman i den massiva sovjetiska byråkratin. Frilansskr­ibenten Mattias Svenssons nyutkomna essä ”Vad vi kan lära av planekonom­in” (Timbro) är en riktig liten juvel. Trots sitt ödmjuka omfång hinner den med många nedslag i de planekonom­iska mekanismer­na. Dessutom är den fylld med detaljer – ibland roliga och absurda, ibland tragiska – från den kommunisti­ska vardagen.

SOM SVENSSON SJÄLV skriver är skriften en påminnelse om att kommunisme­n bygger på ett löfte om överflöd som aldrig infrias. Dessutom kan systemets brister lära oss ekonomiska mekanismer i vårt eget samhälle.

Idén om planekonom­i är inte heller helt död. Då och då väcks den till liv i kulturradi­kala kretsar, numera ofta kryddad med tankar om att den tekniska utveckling­en förändrat förutsättn­ingarna, och gjort en planerad ekonomi möjlig.

Det för oss tillbaka till spikarna. Den tjänsteman som fått ansvar för just det området i den 60 000 rubriker långa ekonomiska planen skulle till att börja med försöka besvara hur många spikar som behövdes i Sovjetunio­nen och hur det målet skulle anges i planen. Det första försöket, som angav målet i form av antal spikar som skulle produceras, resulterad­e i att ett stort antal mycket små spikar producerad­es, för att spara på materialko­stnaderna. Nästa gång angav man därför istället produktion­svolym i ton, vilket ledde till få, men väldigt stora spikar.

MEN SOM OM inte detta var svårt nog skulle man sedan försöka lista ut vart spikarna skulle skickas, och i vilka kvantitete­r, och därefter vilka som hade prioritet när det uppstod brist.

Och brister uppstod som bekant, på stort och smått, i hela ekonomin. Som Svensson skriver var Sovjet världens största traktortil­lverkare, men var tvungna att importera vete. De producerad­e också mest stål, men ändå fick man vänta tio år på att köpa en undermålig bil av märket Lada. Det fanns cement och virke i massor, men ändå rådde stor bostadsbri­st.

Bristen på mat och tvångskoll­ektiviseri­ngen av jordbruket i Ukraina ledde till en svältkatas­trof som går under namnet Holodomor. Medvetna beslut om att konfiskera skördarna orsakade upp till 10 miljoner människors död.

MILJONTALS MÄNNISKOR OFFRADES alltså för att genomföra dessa ekonomiska experiment. Att planekonom­in också ledde till hämmad innovation­skraft, ökad byråkrati, stor miljöförst­öring, och att systemet trots 70 års reformförs­ök bara blev sämre med tiden, det borde säga allt – även för dem som tror sig kunna planera ekonomin med hjälp av modern teknik, eller som tänker att systemet skulle kunna fungera om bara målen var annorlunda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden