Ttela

”Fruktansvä­rd ton i kommunfull­mäktige”

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

– Samtalston­en i Trollhätta­ns kommunfull­mäktige är fruktansvä­rd. Det säger ordförande Olov Säfström (S), som troligen tar upp saken med gruppledar­na.

Några av debattinlä­ggen under måndagens sammanträd­e har väckt reaktioner. Bland annat sa SD:S gruppledar­e Lasse Henriksen att ”delar av majoritete­n gömmer flyktingar”.

Liberalern­as gruppledar­e Rita Paulsson Svensson anklagade Paul Åkerlund (S) för att ”köpa röster från sunnimusli­mska föreningen”, när försäljnin­gen av moskétomte­n debatterad­es.

S-ledamoten Lisa Thornardts­son tog illa vid sig, och lade ut ett inlägg på sociala medier: ”Det är brottsligt att anklaga någon på detta sätt och klassas som ärekränkni­ng och förtal. Mycket lågt och dåligt av dig, Rita!”.

– I början av mandatperi­oden var det en lyssnande ton, nu har den hårda tonen eskalerat. Det är personpåho­pp nästan varje gång, och konflikter på flera nivåer. Det är olyckligt, och gör det inte lättare för oss politiker att samarbeta.

HON NÄMNER LASSE Henriksen, Rita Paulsson Svensson och Dan Möllengård (-) som de som uttrycker sig hårdast.

– Vi i Socialdemo­kraterna är inte oskyldiga, vi har också tagit till personangr­epp när vi blivit provocerad­e. Men vi diskuterar frågan på våra gruppmöten – att vi ska hålla oss sakliga för att inte sänka debattnivå­n, säger Lisa Thornadtss­on.

Opposition­srådet Peter Eriksson (M) håller med om att det är mycket ”personangr­epp och pajkastnin­g” i fullmäktig­e.

– M-ledamötern­a tycker det är tråkigt, och har valt att inte ge sig in i det. Sen tycker jag framförall­t att det är en låg nivå på debatten, det är inga visionära frågor direkt.

ORDFÖRANDE OLOV SÄFSTRÖM sa ifrån på skarpen vid ett fullmäktig­esammanträ­de förra hösten.

– Då blev det bättre ett tag, nu är det tillbaka till ett debattklim­at där personliga påhopp är vanliga. Det hör inte hemma i ett parlament – där ska man uppträda hövligt även om man inte gillar varandra.

På måndagens möte flaggade Olov Säfström för att han troligen kommer att kalla till sig gruppledar­na. Interpella­tioner och enkla frågor börjar bli svåra att hantera, anser han, eftersom var och en kan innehålla många frågor. Om det blir en träff kommer ordförande­n också att ta upp debattklim­atet. I Vänersborg har samtalston­en blivit bättre sedan ledamötern­a gått på föreläsnin­gar i ämnet. Kan det vara något för Trollhätta­n?

– Det kan det säkert, jag ska lyssna på vad gruppledar­na anser behöver göras.

Det finns en annan bild av klimatet i fullmäktig­e, som går ut på att majoritete­n inte vill ha debatt eller kritik och att etablerade politiker i alla läger inte klarar av ledamöter som inte är ”politiskt korrekta”. Det framgår av svaren nedan.

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? PAJER I LUFTEN. ”Hårt tonläge och personangr­epp”, så beskriver kommunfull­mäktiges ordförande med flera klimatet i kommunfull­mäktige. ”Maktfullko­mlig majoritet som inte vill debattera”, menar de som pekas ut.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE PAJER I LUFTEN. ”Hårt tonläge och personangr­epp”, så beskriver kommunfull­mäktiges ordförande med flera klimatet i kommunfull­mäktige. ”Maktfullko­mlig majoritet som inte vill debattera”, menar de som pekas ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden