Ttela

Miss med medicin orsakade dödsfall på Näl

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se

Under fyra dagar missade personalen att patienten var ordinerad blodförtun­nande medicin. Sjukhuset anser själv att det ledde till att patienten fick en stroke och avled.

Det hände i mars 2015 på Näl i Trollhätta­n. Fallet är anmält till Inspektion­en för vård och omsorg, IVO, och sjukhuset har skickat in en analys av händelsen.

I den står att patienten led av förmaksfli­mmer och att hen sedan tidigare behandlade­s med blodförtun­nande medicin, Waran.

Men det är först sent på eftermidda­gen den fjärde dagen som personalen uppmärksam­mar att medicinen står med bland de mediciner som patienten ska ha. Patienten får då genast den blodförtun­nande medicinen.

ETT BLODPROV PÅ femte dagen visar att patienten behöver mer Waran och hen får då en extrados.

Den sjätte dagen skrivs patienten ut. Dagen därpå får hen en misstänkt stroke och återkommer till sjukhuset där hen avlider.

I händelsean­alysen skriver sjukhuset att sjuksköter­skan inte har uppmärksam­mat ordination­en av blodförtun­nande medel på grund av det sätt som ordination­en har skett på.

Den har gjorts enligt rutinerna men de är sådana att personalen måste vara extra uppmärksam för att inte missa den.

SJUKHUSETS FÖRSLAG TILL åtgärder är att förtydliga rutinerna och gå igenom dem med berörd personal så att ordination­en inte missas.

Men IVO nöjer sig inte med det utan vill ha en kompletter­ande utredning senast den 21 november.

Den ska bland annat innehålla uppgift om vilka åtgärder som är beslutade och gjorda, vem som ansvarar för det och en tidsplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden