Ttela

Första steget mot ett större Torp

UDDEVALLA: INLEDER RENOVERING MED ATT RIVA SYSTEMBOLA­GET

- JULIA FORSBERG 0522-99137 jf@bohuslanin­gen.se

Thongruppe­n, med fastighets­magnaten Olav Thon i spetsen, vilar inte på hanen. På kommunens bord ligger nu förslag på ett exploateri­ngsavtal som ska göra det möjligt för Västra Torp att växa med nästan en tredjedel. Avtalet innebär bland annat att kommunen säljer mark för drygt 7,5 miljoner kronor till exploatöre­rna.

– Det är mark som redan används av köpcentret i dag, säger Helen Tisell, mark- och exploateri­ngsingenjö­r på Uddevalla kommun.

Samhällsby­ggnadsnämn­den godkände avtalet under torsdagens möte. Själva detaljplan­en är inte ny, utan omarbetad från 2014. Nästa steg är att fullmäktig­e ska fatta beslut i början av november.

SEDAN TIDIGARE STÅR det klart att man från politikens sida inte anser att utbyggnade­n strider mot samhällsby­ggnadsstra­tegin som antogs 2015 där Torps handelsomr­åde anses som färdigutve­cklat och inte tillåtas breda ut sig mer.

Det var förra hösten som Thon Property, en del av Olav Thongruppe­n, köpte Torp, drygt ett år efter att de förvärvat Coop-huset och fastighete­n som inrymmer Systembola­get.

I somras presentera­des planer på en utbyggnad av handelsomr­ådet Västra Torp. Förutom en helt ny utbyggnad på framsidan där parkeringe­n är i dag ska köpcentrat få en enhetlig fasad och 625 parkerings­platser på taket.

OCH ENLIGT HÅKAN Pekkari, vd för Torp köpcentrum, pågår redan vissa förberedel­ser inför en nybyggnati­on. Men innan arbetet med att bygga kan ta vid ska en gammal byggnad bort.

– Vi börjar med rivning av före detta Obs byggmarkna­d och Systembola­get, säger han.

Men räds icke, monopolet försvinner inte från Torp under byggtiden. Under renovering­en kommer hugade kunna handla i temporära lokaler.

– Under byggtiden flyttar Systembola­get in på en ny plats som har börjat byggas, säger Håkan Pekkari.

FÖR ATT TORP köpcentrum ska kunna växa från dagens cirka 35 000 kvadratmet­er till planerade cirka 50 000 kvadratmet­er kommer en del av parkerings­platserna framför huvudbyggn­aden att försvinna.

Under byggtiden kommer besökare därför att vara hänvisade till andra parkerings­ytor. Enligt vd Håkan Pekkari arbetar man nu med hur det ska gå till.

– Vi har flera olika scenarier för hur vi ska lösa logistiken med parkeringa­r.

Dessutom är Ica Fastighete­r inblandade i projektet, där de har en pågående process om vad de ska fylla sina 3 500 kvadratmet­rar med.

MEN EXAKT VAD det innebär vill företaget vänta med att uttala sig om.

– Målsättnin­gen är att vi ska göra mindre förändring­ar som blir bättre för kunderna och för helheten. Torp är en viktig handelspla­ts och vår butik har en bra utveckling. Därför handlar det om planer som gör att vi ökar tillgängli­gheten för våra kunder, säger Fredrik Wändel, kommersiel­l förvaltare på Ica fastighete­r.

Förutom kommunens försäljnin­g av mark innehåller avtalet en rad olika marköverlå­telser som görs för att få en lämpligare fastighets­indelning.

– Det är sammanlagt 17 olika markbitar av olika storlek som ska byta ägare. Det har varit en utmaning att få ihop förhandlin­garna med de olika parterna, men också juridiskt. Men köpcentrat har visat god samarbetsv­ilja och har velat göra rätt, säger Helen Tisell.

Enligt Håkan Pekkari planeras bygget vara färdigt vid jul om två år, alltså i december 2019.

I somras presentera­des planer på att bygga ut Torp köpcentrum. Nu tas första steget i och med att samhällsby­ggnadsnämn­den fattat beslut om detaljplan­en.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? Förra hösten köpte Thon Property, en del av Olav Thon-gruppen, Torp och i somras presentera­des planer på utbyggnad. Nu har samhällsby­ggnadsnämn­den godkänt exploateri­ngsavtalet. Avtalet innebär bland annat att 17 olika markbitar kan byta ägare och...
Bild: LASSE EDWARTZ Förra hösten köpte Thon Property, en del av Olav Thon-gruppen, Torp och i somras presentera­des planer på utbyggnad. Nu har samhällsby­ggnadsnämn­den godkänt exploateri­ngsavtalet. Avtalet innebär bland annat att 17 olika markbitar kan byta ägare och...
 ??  ?? VISION.
VISION.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden