Ttela

Övervaknin­gsbild visar misstänkt för sprängdåd

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Ett tiotal sekunder före explosione­n vid polishuset i Helsingbor­g ses en man placera ut något som ser ut som en kylväska. – Var köper man sådana? Det är detaljer som är väldigt angelägna för oss att veta, säger Ewa-gun Westford vid polisen.

Före sprängdåde­t mot polishuset i Helsingbor­g fångade polisens övervaknin­gskamera den misstänkte gärningsma­nnen på bild. Framför entrén ställer han ut ett föremål som polisen misstänker är en kylväska. Ett tiotal sekunder senare exploderar det.

– Hans ansikte syns ju inte, men det finns en viktig detalj i bilden och det är föremålet. Man kan misstänka att det är någon form av kylväska eller liknande. Var köper man till exempel sådana? Det är detaljer som är väldigt angelägna för oss att veta, säger Ewa-gun Westford, presstales­person vid polisen i region Syd.

Ingen person skadades i sprängdåde­t, som skedde vid midnatt natten till onsdag. Polisen har fått in uppgifter om att det har rört sig bilar och mopeder i området strax före explosione­n.

– Frågan är hur har den här mannen tagit sig därifrån? Det är inte helt dött i området vid tidpunkten, säger Ewa-gun Westford.

För att få in fler tips om sprängdåde­t kommer polisen idag att knacka dörr i området kring polishuset.

– Både uniformera­d och civilklädd personal kommer att knacka dörr. Personal kommer även att röra sig i olika stadsdelar i trygghetss­kapande syfte under helgen, säger Westford.

Analyssvar om vad som har orsakat den kraftiga detonation­en väntas nästa vecka. Glaspartie­rna i polishuset­s entré rasade helt och mängder av fönsterrut­or krossades. Även en byggnad mittemot skadades.

– Med tanke på kraften i den här detonation­en är det en ren tillfällig­het att ingen blir skadad, säger Ewa-gun Westford.

Under veckan har politiker fördömt dådet mot polishuset i Helsingbor­g.

– Det är ett attentat mot demokratin, sade statsminis­ter Stefan Löfven (S).

 ?? Bild: POLISEN ?? I ÖVERVAKNIN­GSKAMERAN. Här ses en man placera ett föremål, som misstänks vara en kylarväska, utanför polishuset i Helsingbor­g. Ett tiotal sekunder senare exploderar det.
Bild: POLISEN I ÖVERVAKNIN­GSKAMERAN. Här ses en man placera ett föremål, som misstänks vara en kylarväska, utanför polishuset i Helsingbor­g. Ett tiotal sekunder senare exploderar det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden