Ttela

KD vill ha polis i bråkiga skolor

- OWE NILSSON/TT

Kristdemok­raterna vill satsa sex miljarder kronor kommande tre år på att vända utveckling­en för skolor som inte når godkända resultat. 1,5 miljarder av dem ska gå till särskilda poliser som ska hålla ordning i bråkiga skolor.

– Vi kan inte ha skolor där eleverna eller lärarna gett upp redan innan läsåret börjat, säger partiledar­en Ebba Busch Thor i sitt inlednings­tal på KD:S riksting.

KD vill också att lagen skärps så att läraryrket blir tryggare.

– Balansen måste skifta och läraren återfå auktoritet­en. Vi måste ändra lagen så att den elev som attackerar en lärare också får en mer kännbar påföljd, säger Busch Thor.

PÅ EN EFTERFÖLJA­NDE presskonfe­rens hänvisar hon till att anmälninga­r om fysiskt våld i skolorna ökat kraftigt de senaste åren. KD föreslår därför 500 miljoner kronor varje år till 2000 områdespol­iser till särskilt utsatta områden. Uppgiften blir att stävja bråket.

– Det handlar både om att ingripa mot hot och våld och att bygga relationer och öka förtroende­t för polisen, säger Ebba Busch Thor.

Resten av pengarna, 1,5 miljarder per år, ska gå till skolor i utsatta områden för fler lärare och höjda löner. I förslaget ingår också skapandet av en nationell expertgrup­p för utsatta skolor. Staten bör ta ett ansvar för skolor som tvångsförv­altas eller som är nära att tvångsförv­altas.

PARTIETS FOKUS i valet kommer att ligga på äldre, vård och trygghet i skolan, enligt Busch Thor. I sitt tal lyfte hon särskilt partiets välfärdslö­fte.

– Vi har i vår budgetmoti­on föreslagit den största satsningen på vård och omsorg av alla partier. Totalt 27,5 miljarder mer än regeringen de kommande åren, säger Busch Thor.

Satsningar­na handlar bland annat om fler vårdplatse­r, hemtagning­steam, kömiljard och kvällsoch helgöppna vårdcentra­ler.

Ebba Busch Thor lyfte också #metoo-kampanjen i sitt tal.

– Vilket mod i alla kvinnors vittnesmål. Vilken kraft det ligger i det som framkommit om bristen på etik hos vissa män – och framför allt vissa män med makt, säger Busch Thor.

– Män som är måna om att säga rätt saker i offentligh­eten men sedan är svin när de tror att ingen ser. Det visar att etik inte handlar om att lära sig uttala rätt ord utan att göra rätt saker, säger hon.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? Ebba Busch Thor.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT Ebba Busch Thor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden