Ttela

Skattepeng­ar till krisande Postnord

- TT

Danskarna tar det övervägand­e ansvaret för den blödande postverksa­mheten. Danska och svenska staten gör ett miljardtil­lskott för att rädda Postnord från ett haveri. Tusentals danska postjobb hotas när det ska hårdration­aliseras.

Kapitaltil­lskottet som ägarna, danska och svenska staten, skjuter till uppgår till 2,2 miljarder kronor, varav danskarna ska stå för 1,8 miljarder kronor.

– Det här visar att danskarna har tagit sitt ansvar, säger näringsmin­ister Mikael Damberg (S).

Det är i den danska delen som det blöder kraftigt, 700 miljoner kronor back bara under första halvåret i år, medan den svenska delen i alla fall går plus.

POSTNORDS LEDNING begärde inlednings­vis tre miljarder kronor i ägartillsk­ott för att lösa den ekonomiska krisen i den danska rörelsen. Den danska delen lider av kraftigt fallande brevvolyme­r samtidigt som uppsägning­arna av personal väntas bli mycket dyra. Många anställda har uppsägning­savtal på uppemot tre år, enligt Damberg.

Problemen har skapat dålig stämning mellan anställda i Danmark och Sverige. Det har också varit en frostig ton på regeringsn­ivå. Förhandlin­garna har varit hårda och det har talats om att svenska staten skulle gå rättsligt fram mot den danska. Men nu är svenska Lofacket Seko nöjt.

– Vi uppskattar ansvarstag­andet från danska staten, säger Johan Lindholm, ordförande för Sekoposten.

gillar uppgörelse­n.

ÄVEN DANSKA FACKET

– Tack Damberg, säger Eigil Johannesen, ombud för danska Postnordan­ställda i fackförbun­det HK.

– Det finns en stor glädje i Danmark över att man nu har hittat en lösning. Inte minst över att den svenska ägarsidan har bekräftat sin villighet till att fortfarand­e ha en stark nordisk koncern, säger han.

Tusentals anställda i Danmark kommer att bli av med jobbet, men Eigil Johannesen säger att den delen har de danska fackföreni­ngarna redan accepterat.

– Det ska bara hanteras profession­ellt.

Enligt den danska finansmini­stern Kristian Jensen (V) väntar mycket stora neddragnin­gar.

– Det möjliggör en rationalis­ering från 10 000 till 6 000 medarbetar­e, säger Jensen enligt Ritzau.

måste anmälas till Eu-kommission­en, men Damberg räknar inte med några problem att få godkänt för räddningsp­lanen.

Han tror inte heller att uppgörelse­n om Postnord påverkar den svenska rörelsen.

– Det här innebär inget direkt för den svenska verksamhet­en, säger Damberg.

Om inget hade gjorts nu hade förlustern­a i den danska verksamhet­en påverkat även den svenska rörelsen, i form av att pengar då hade behövts flyttas från Sverige till Danmark.

Damberg pekar på att aktieägara­vtalet som slöts 2009 inte var bra eftersom Sverige äger 60 procent och Danmark 40, men delar 50/50 på makten i bolaget. Avtalet ska nu ses över. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) kritiserar den tidigare borgerliga regeringen för att den genomförde sammanslag­ningen av svenska Posten och Post Danmark.

– Även där gjorde den förra borgerliga regeringen en inte så lysande affär. Vi är 60-procentig ägare till bolaget, men vi har ett 50-procentigt inflytande, säger Löfven.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/TT ?? POSTANSTÄL­LDA FÖRLORAR JOBBET. Tusentals av Postnords anställda i Danmark kommer få gå.
Bild: TOMAS ONEBORG/TT POSTANSTÄL­LDA FÖRLORAR JOBBET. Tusentals av Postnords anställda i Danmark kommer få gå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden