Ttela

Förorening­ar dödar fler än krig och sjukdomar

- TT-AP

Miljöföror­eningar dödar fler människor i världen varje år än krig, rökning, hungersnöd eller sjukdomar som aids, malaria och tuberkulos, visar en ny internatio­nell studie.

De flesta av dödsfallen sker i hjärtsjukd­omar, stroke och lungcancer. De kopplas till luftförore­ningar som orsakas av främst kolkraftpr­oduktion och fordonstra­fik, men också markförore­ningar på grund av kemisk industri och gruvdrift.

Under 2015 dog nio miljoner människor som en följd av förorening­ar. Det innebär att nästan ett av sex dödsfall i världen det året berodde på förorening­ar.

Indien toppar statistike­n med drygt 2,5 miljoner dödsfall. I procent av det totala antalet dödsfall i ett land toppar Bangladesh med 26,6 procent.

Också i andra länder med en snabb ekonomisk utveckling som Pakistan, Kina, Bangladesh, Madagaskar och Kenya är antalet offer högt.

– Kopplingen mellan miljöföror­eningar och fattigdom är mycket tydlig. Och att få bukt med förorening­arna kan bidra till att minska omfånget av andra problem så som klimatförä­ndringar och undernärin­g, säger Ernesto Sancheztri­ana, expert på miljöfrågo­r på Världsbank­en.

De ekonomiska konsekvens­erna på grund av kostnader för produktion­sbortfall och sjukvård blir samtidigt höga, påpekar författarn­a till rapporten.

Studien har publicerat­s i den medicinska tidskrifte­n The Lancet och har gjorts med stöd av FN och Världsbank­en.

 ?? Bild: CHANNI ANAND/TT ?? FARLIGARE ÄN KRIG. Miljöföror­eningar dödar miljontals människor i världen varje år. På bilden en tegelfabri­k i Indien.
Bild: CHANNI ANAND/TT FARLIGARE ÄN KRIG. Miljöföror­eningar dödar miljontals människor i världen varje år. På bilden en tegelfabri­k i Indien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden