Ttela

Theresa May får vänta till december

- WIKTOR NUMMELIN/TT JOAKIM GOKSÖR/TT

En ”kritisk tidpunkt” närmar sig för att undvika att Storbritan­niens utträdesfö­rhandlinga­r med EU slutar i ett stort ingenting. Båda sidor uttalar ändå optimism om att kunna inleda samtal om framtida handel i december.

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May hade hoppats på något bättre redan nu, men tvingas erkänna att de förhandlin­gar som förts under sommaren och hösten inte nått tillräckli­gt långt.

– Jag är ambitiös och positiv om Storbritan­niens framtid och de här förhandlin­garna – men jag vet att vi har en bra bit kvar, säger May på sin presskonfe­rens efter veckans Eu-toppmöte i Bryssel.

Fas två i förhandlin­garna – om övergångsr­egler och framtida handelsrel­ation – kan inte startas förrän tidigast efter nästa ordinarie toppmöte, den 14–15 december.

Enligt uppgift till bland andra Reuters ska det bara ha tagit 90 sekunder för ledarna för de 27 kvarstanna­nde Eu-länderna att komma överens om det.

EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk försöker ändå visa optimism.

– Mitt intryck är att rapportern­a om ett dödläge i förhandlin­garna mellan EU och Storbritan­nien är överdrivna. Även om framstegen inte har varit tillräckli­ga så innebär det inte att vi inte har gjort framsteg över huvud taget, säger Tusk på sin presskonfe­rens.

SVERIGES STATSMINIS­TER Stefan Löfven (S) ser det i sin tur som mycket viktigt att man nu kommer framåt under hösten.

– Då börjar det naturligtv­is bli en kritisk tidpunkt för att det här ska kunna gå över huvud taget. Det kommer att innebära kompromiss­er naturligtv­is, från båda håll, säger Löfven.

Risken finns för en hård brexit, där EU och Storbritan­nien helt enkelt inte kommer överens om någonting.

– Det måste vi också tänka in, det scenariot. Det vore inte bra, naturligtv­is, men det är betydligt svårare för Storbritan­nien utan en uppgörelse än vad det är för EU, säger Löfven.

Även Theresa May håller upp ett varnande finger för ett läge där ingen uppgörelse med EU kan nås. Enligt tidningen The Times väntas brexitmini­ster David Davis om tio dagar hålla en genomgång med övriga delar av regeringen om vad en icke-uppgörelse skulle innebära.

– Det vore inte ansvarsful­lt av oss att inte också se på vad som händer om det inte blir en uppgörelse, säger May i Bryssel.

”Mitt intryck är att rapportern­a om ett dödläge i förhandlin­garna mellan EU och Storbritan­nien är överdrivna. Även om framstegen inte har varit tillräckli­ga så innebär det inte att vi inte har gjort framsteg.”

VAD SOM NU sker är att EU:S chefsförha­ndlare Michel Barnier tillsamman­s med de kvarstanna­nde 27 Eu-länderna under hösten internt ska ta fram ett förhandlin­gsmandat kring framtida handelsrel­ation och övergångsr­egler.

Parallellt måste man även framåt i diskussion­erna med London om medborgarn­as rättighete­r, gränsfråga­n på Irland och den svåra frågan om britternas finansiell­a åtaganden och vad Storbritan­nien ska betala för i och med utträdet.

Går allt det bra kan Eu-ledarna i december ge tummen upp för nästa fas. Men inget är givet. – Det är fortfarand­e långt kvar vad gäller de finansiell­a åtagandena. Mycket ligger i Theresa Mays händer, konstatera­r Frankrikes president Emmanuel Macron efter toppmötet i Bryssel.

DONALD TUSK EU:S permanente rådsordför­ande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden