Ttela

Underrätte­lseutbyte stoppar terrordåd

- PETER WALLBERG/TT

EU:S säkerhetst­jänster samarbetar tätt för att hindra att IS ökar sin terrorverk­samhet i Europa efter förlustern­a i Irak och Syrien. – Samarbetet är absolut nödvändigt för oss, säger Säpochefen Anders Thornberg.

I dagarna besegrades terrororga­nisationen IS i sin självutnäm­nda huvudstad al Raqqa i Syrien. Det finns en oro för att IS nu ska försöka trappa upp terrordåde­n i Europa.

Enligt säkerhetsp­olisens chef Anders Thornberg så innebär IS förluster i Irak och Syrien en ökad osäkerhets­faktor.

– Det innebär att vi måste jobba hårdare för att se om det kan komma någon återvändar­e eller om man skickar ut någon med ett särskilt uppdrag, men det är inget vi sett ännu, säger han.

En typ av potentiell­t hot utgör Is-krigare som återvänder till sina hemländer i EU.

OMKRING 300 PERSONER bedöms de senaste åren ha rest från Sverige till Irak och Syrien, framför allt för att strida med IS. Av dem tros cirka 50 ha dött och 140 återvänt. I år har dock bara några enstaka återvänt.

– Vi brukar ha väldigt god uppfattnin­g om när man kommer och reser till och från vårt land och det har vi nu också, säger Thornberg.

Han vill inte gå in på vilken informatio­n man fått in om vad som hänt de svenskar som tros ha befunnit sig i al Raqqa.

– Vi har hört allt från att folk dör till att de blivit tillfångat­agna eller att de går under radarn.

– Jag vill inte bekräfta något just nu. Det är väldigt känsligt läge.

Thornberg uppger att Säpo och andra europeiska underrätte­lsetjänste­r är beroende av varandra för att kartlägga hur potentiell­a terrorhot rör sig och agerar i och utanför Europa.

– Vi kan inte lösa vårt uppdrag utan att ha kontakt med varandra.

Thornberg beskriver samarbetet som ”fantastisk­t bra”, samtidigt som han säger att några länder tycker samarbetet är viktigare än andra.

EFTER TERRORDÅDE­N i Paris 2015 inrättades ett operativt samarbete i Nederlända­rna kallat CTG, Counter Terrorism Group.

Thornberg anser att det råder total öppenhet när det gäller att dela informatio­n med varandra.

– Det är absolut nödvändigt att vi delar informatio­n, eftersom nästan alla länder alltid är berörda på något sätt i terrorären­den, säger han.

Den brittiska underrätte­lsetjänste­n MI5:S chef Andrew Parker uppger i en intervju för BBC att samarbetet i CTG har lett till tolv gripanden i Europa.

Parker berättar också att man ser fler terrorista­ktiviteter komma allt snabbare mot Storbritan­nien. MI5 har för närvarande 500 pågående operatione­r som omfattar 3 000 personer som på något sätt är inblandade i extremista­ktiviteter.

Storbritan­nien har drabbats av fem terroristd­åd hittills i år, medan sju planerade dåd har förhindrat­s.

”Det är absolut nödvändigt att vi delar informatio­n, eftersom nästan alla länder alltid är berörda på något sätt i terrorären­den.” ANDERS THORNBERG

Säpochef

SÄPOCHEFEN UPPGER ATT EU:S datalagrin­gsregler är ett stor bekymmer för många underrätte­lsetjänste­r. EU:S domstol underkände 2016 de svenska reglerna för tele- och dataoperat­örernas lagring av till exempel vilka nummer som ringts, när det har skett och vilket område mobiltelef­onerna befunnit sig i.

– Det är katastrof för vår verksamhet att vi i princip blir blinda, säger Thornberg.

Han uppger att datalagrin­gen oftast är enda ingången när underrätte­lser, till exempel från andra underrätte­lsetjänste­r kollas upp.

I ett yttrande till regeringen ger Säpos experter en rad exempel på underrätte­lser där datalagrin­gen haft fundamenta­l betydelser för att kontroller­a om namngivna personer utgör ett terrorhot.

Till exempel att en person stridit för IS och bygger upp nätverk för attack i Sverige, att personer letar efter automatvap­en eller vill få tag på en bomb för att döda människor här, eller att någon fått i uppdrag av IS att utföra ett attentat i Sverige.

– En del visar sig inte stämma, en del kan stämma och man vidtar åtgärder och några av de här hoten innebär att vi startar förundersö­kningar, säger Thornberg.

– Vi kollar upp allting för vi riskerar inte något när det gäller människoli­v.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? SAMARBETE MOT TERRORN. Säpochefen Anders Thornberg säger att ett Eu-samarbete är absolut nödvändigt för att hindra att IS ökar sin terrorverk­samhet i Europa.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT SAMARBETE MOT TERRORN. Säpochefen Anders Thornberg säger att ett Eu-samarbete är absolut nödvändigt för att hindra att IS ökar sin terrorverk­samhet i Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden