Ttela

Priset på smör skenar inför jul

- LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

Mjölkbrist här och fettbrist i hela Europa. Nu rusar smörpriser­na i höjden, visar en prisjämför­else. Det råder smörbrist i hela Sverige.

Snart är det dags för julbak samtidigt som smörpriser­na skjuter i höjden. Kanske läge att hamstra inför stundande helger?

Matpriskol­len har undersökt prishöjnin­garna hos flera butikskedj­or i förra veckan. Ica höjde mest.

I UNDERSÖKNI­NGEN BETONAS att ”när Ica-butiker nu höjer priset på Ica 500 gram smör med nästan 25 procent och Willys och Hemköp också höjer, då förstår man att det är allvar”. Som ett exempel från Coop nämns i jämförelse­n att deras eget smör i samma förpacknin­gsstorlek höjdes från 28,95 kronor till 38,95.

– Med Matpriskol­lens helt nya analysverk­tyg kan vi nu följa prisföränd­ringar i marknaden mycket bättre, kommentera­r Ulf Mazur.

Enligt undersökni­ngen har priserna exploderat i den senaste veckan efter att Arla höjt priserna och flera andra leverantör­er följer nu efter. I jämförelse­n noteras att butikskedj­orna passar på varandra och höjer smörpriser­na olika mycket.

SITUATIONE­N I EUROPA avspeglar sig på råvarubörs­en i Holland. Smörbriste­n beror på mjölkfettb­rist och börspriset har stigit med 50 procent bara sedan i maj i år. På ett och ett halvt år har priset ökat med hela 300 procent.

Världsmark­nadspriset på mjölkfett är det högsta på årtionden, noterar Matpriskol­len som har gjort en prisjämför­else på flera fettproduk­ter i kyldiskarn­a. I Sverige är problemet ännu större än i övriga Europa, eftersom invägninge­n av mjölk är den lägsta på decennier.

DE SENASTE prishöjnin­gar som noterats i prisjämför­elsen är från veckan som gått. Snittet noteras i procent. De butiker och kedjor som ingick i prisunders­ökningen var: Hemköp, Willys, Ica Nära, Ica Supermarke­t, Ica Kvantum, Ica Maxi, Coop.se, Citygross, Mathem och Mat.se.

I prishöjnin­garna av produkten Svenskt smör i halvkilosf­örpackning­en toppar Ica Nära följt av Coop och Willys, medan Hemköp höjde minst i förra veckan. Snitthöjni­ngen är 22 procent, enligt Matpriskol­len.

PRISERNA PÅ vegetabili­ska produkter höjs inte i samma omfattning, enligt undersökni­ngens resultat. Frågan är: kommer hushållen att byta till margarin i julbaket?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden