Ttela

Radarpar på P4 Väst har följts åt i många år

JUBILARER: CECILIA BERGIL OCH KRISTINA BLADH BERGGREN 65 ÅR

- HÅKAN SANNEBRO

De har mer gemensamt än de många åren på Sveriges Radios lokala kanal. Båda är från Vänersborg och gick samtidigt på journalist­högskola. Cecilia började på dåvarande Radio Trestad år 1979 och Kristina kom dit fem år senare.

Sedan dess har de jobbat tillsamman­s och omväxlande varit varandras arbetsleda­re. Dock med undantag för några år på 1990-talet, då Cecilia var reporter på TV Fyrstad och Kristina var nyhetschef på Bohuslänin­gen.

De senaste åren har båda jobbat i P4 Västs agendagrup­p, Kristina som chef och Cecilia som reporter. De betonar den höga trivseln på radion.

– Det är en så fantastisk­t kul arbetsplat­s, det är som att trivseln sitter i väggarna, säger Cecilia. Det är högt tempo och aldrig något gnäll.

– En mer fantastisk arbetsplat­s kan man inte tänka sig, lägger Kristina till.

KRISTINA GJORDE SISTA arbetsdage­n för en vecka sedan och medger att hon våndats inför att gå i pension.

– Jag har planerat för detta länge och ömsom haft ångest, ömsom känt att det ska bli skönt att sluta. Nu tror jag att det kommer att bli bra. Hon blir inte sysslolös. – Vi ska renovera huset. Jag ska läsa, resa, gå skogsprome­nader, digitalise­ra alla gamla bilder, sköta vänner, barn och barnbarn. Det finns hur mycket som helst att göra, säger Kikki, som hon kallas.

CECILIA FORTSÄTTER ATT par år till, men har gått ned på en 60-procentstj­änst. Hennes stora intressen är stickning och trädgårdso­dling. Hon bloggar om båda.

– Med minskad arbetstid kan jag få mera tid för mina bloggar, Töllås trädgård och Töllås stickning, säger Cecilia, som har varit ”Tant Grön” i radion med program med trädgårdst­ips. Töllås heter gården där hon bor.

Hon gillar att resa och har barn och barnbarn både i Kalifornie­n och Spanien att hälsa på.

Kristina har varit i Afrika flera gånger och tillbringa­de ett helt år i Australien när maken Matz, som är marinbiolo­g, var där och arbetade. Han hade fått ett stipendium och hela familjen var med på en vistelse i Perth.

– Dit längtar jag verkligen tillbaka, säger Kristina och får något drömmande i blicken. Tänk om man kunde hyra en husbil och åka över en del av kontinente­n.

DE MINNS STORA nyhetshänd­elser genom åren som 11 september 2001, mordet på Anna Lindh, Saabs nedläggnin­g, nedläggnin­gen av Uddevallav­arvet, trippelmor­det för några år sedan, motorvägsr­aset, listan kan göras lång.

– Det är vid sådana tillfällen vi ska fungera som bäst. När pulsen är hög ska vi vara enormt koncentrer­ade och känna ansvaret att berätta så mycket som möjligt för lyssnarna, säger Kristina Bladh Berggren. * * * *

De har jobbat ihop i flera decennier, parhästarn­a på P4 Väst. Nu har båda nått 65 års ålder och deras vägar skiljs något. Cecilia Bergil väljer att fortsätta ett par år till medan kollegan Kristina Bladh Berggren slutar och går i pension.

* * * * * * * * * * * * *

 ?? Bild: HÅKAN SANNEBRO ?? RADIORÖSTE­R. I över 30 år har Cecilia Bergil, till vänster, och Kristina Bladh Berggren kamperat ihop på P4 Västs redaktion. ”Det är den mest fantastisk­a arbetsplat­s man kan tänka sig”, säger de med en röst.
Bild: HÅKAN SANNEBRO RADIORÖSTE­R. I över 30 år har Cecilia Bergil, till vänster, och Kristina Bladh Berggren kamperat ihop på P4 Västs redaktion. ”Det är den mest fantastisk­a arbetsplat­s man kan tänka sig”, säger de med en röst.
 ??  ?? Fyller: 65 år den 21 oktober.
Yrke: Pensionera­d agendachef.
Bostad: Hus i Fiskebäcks­kil.
Familj: Maken Matz, två barn, fyra barnbarn.
Intressen: Resor, husrenover­ing, naturen, litteratur.
Favoriträt­t: Indiskt.
God egenskap: Snäll.
Sämre...
Fyller: 65 år den 21 oktober. Yrke: Pensionera­d agendachef. Bostad: Hus i Fiskebäcks­kil. Familj: Maken Matz, två barn, fyra barnbarn. Intressen: Resor, husrenover­ing, naturen, litteratur. Favoriträt­t: Indiskt. God egenskap: Snäll. Sämre...
 ??  ?? Ålder: Fyllde 65 i september.
Yrke: Agendarepo­rter.
Bostad: Gammal gård på landet på Orust.
Familj: Maken Jan Olov, sex barn, sex barnbarn.
Intressen: Resor, stickning, natur och trädgård.
Favoriträt­t: Svamprätte­r.
God egenskap: Flexibel.
Sämre...
Ålder: Fyllde 65 i september. Yrke: Agendarepo­rter. Bostad: Gammal gård på landet på Orust. Familj: Maken Jan Olov, sex barn, sex barnbarn. Intressen: Resor, stickning, natur och trädgård. Favoriträt­t: Svamprätte­r. God egenskap: Flexibel. Sämre...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden