Ttela

Sten Wennlo död

-

Sten Wennlo var en svensk företagsle­dare som större delen av sin karriär var verksam inom Saabkoncer­nen.

I en ålder av 92 år avled den 11 oktober Sten Wennlo. Han växte upp i Berga utanför Kalmar. Efter realexamen, kvällsgymn­asium och militärtjä­nstgöring. I sina memoarer ”Mitt liv med Saab” utgiven 1989 har han berättat att det inte var självklart att han skulle hamna i bilbransch­en.

Han jobbade ett kort tag som grönsaksfö­rsäljare innan han blev journalist, ett yrke han trivdes med. Han jobbade bland annat på Kalmar Läns Tidning och Norrköping­s Tidningar som sport- och motorjourn­alist.

1957 anställdes Sten som Pr-chef vid Ana i Nyköping. Det var ett dotterbola­g till Nordiska Kompaniet, som monterade och marknadsfö­rde ett antal bilmärken. Tre år efter att Sten börjat, köptes företaget av Saab, och Saab-ana föddes.

Sten hade vid den tidpunkten tröttnat på Ana, som var på nedgång, och i stället sökt sig till ett amerikansk­t apoteksför­etag. Kanske hade Saab då aldrig fått sin turbomotor­satsning, sitt stora lager av tvåtaktsbi­lar sålt, eller något lönsamt samarbete med ”De fyras klubb”, där Saab tillsamman­s med Alfa Romeo, Fiat och Lancia tog fram fyra nya bilar. För Saabs del var det den klassiska och lönsamma Saab 9000. Men i sista stund lockades Sten med in i den nya organisati­onen och han förblev företaget trogen i resten av sin karriär. 1965 blev Sten försäljnin­gsdirektör, 1972 dess marknadsch­ef, och 1976-1987 chef för Saabs personbils­division. Företaget var under sin storhetsti­d en av Nyköpings största arbetsgiva­re.

När Trollhätta­ns rallykung Erik Carlsson ”på taket” tvekade om ett kontrakt för att köra för Ford ringde han upp dåvarande Saabchefen Sten Wennlo – denne erbjöd honom ett bättre kontrakt vilket Carlsson aldrig ångrade.

Sten Wennlos närmaste är barn, barnbarn och barnbarnsb­arn.

 ?? Bild: TOMAS FASTH ?? DÖD. Sten Wennlo har gått ur tiden 92 år gammal.
Bild: TOMAS FASTH DÖD. Sten Wennlo har gått ur tiden 92 år gammal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden