Ttela

Svenska medlar i dansk konflikt

- ERIC HILMERSSON 031-62 40 52 eric.hilmersson@gp.se

Caroline Jönsson leder internatio­nella spelarfack­ets damkommitt­é. De och Uefa medlar nu i den danska konflikten – och Jönsson hoppas att det svenska förbundet nu tar täten i jämställdh­etsfrågor. – De har en unik chans, säger hon.

Caroline Jönsson avslutade spelarkarr­iären 2013 och är sedan två år tillbaka ordförande i det internatio­nella spelarfack­et Fifpro:s damkommitt­é. I den rollen har hon varit involverad i konflikten mellan de danska spelarna och förbundet – en konflikt som ledde till att Vmkvalmatc­hen mot Sverige ställdes in.

– Ja, när det gäller Danmark så är det Uefa och Fifpro som är de högsta organen som är inne och medlar, säger Jönsson.

Efter att förhandlin­garna brutit samman skyllde det danska förbundet på spelarna, och DBU:S elitchef Kim Hallberg sa bland annat att det är ”groteskt att spelarna inte vill samlas till viktiga landskampe­r”. Caroline Jönsson anser dock att förbundet har minst lika stort ansvar för att matchen ställdes in.

– De danska spelarna var öppna för delavtal. Det var förbundet som lämnade förhandlin­garna. Men på Kim Hallberg låter det som att det var tvärtom?

– Jag såg det, men så är det inte. Spelarna har hela tiden velat ha ett avtal och man har hela tiden velat förhandla, säger Jönsson.

Även i Sverige pågår sedan länge en förhandlin­g om ett nytt avtal mellan förbundet och landslagss­pelarna. Grundfrågo­rna handlar om ersättning och jämställdh­et – det vill säga att herrar och damer ska få samma rättighete­r och ersättning­ar.

– DET PÅGÅR EN DIALOG och jag hoppas att det svenska förbundet kommer att vara tydliga med var de står i sin värdegrund, och att det kommer att synas i avtalen. De har en unik chans att bli första förbundet i världen som har ett jämställt avtal utan att ta hjälp av herrarna, säger Jönsson.

Att förhandlin­gen är lagd under sekretess gör det svårt för utomståend­e att förstå exakt vad parterna är oense om.

Hade det inte varit bättre att köra med öppna kort?

– Det är en sådan sak som kan förhandlas och det faller tillbaka på förbundet. Mer än så kan jag inte kommentera nu. Just nu är inte avtalen offentliga, och det är där vi befinner oss.

I Sverige är inte bara förhandlin­gen, utan de nuvarande avtalen hemligstäm­plade. Hur ser det ut i andra länder?

– Det är olika. Vissa är väldigt öppna och vissa är det inte. Men ju mer det förhandlas kring detta desto mer öppet blir det. Och ju jämnare fördelning­en är desto öppnare brukar avtalen vara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden