Ttela

Danmark spelar mot Kroatien

- TT-RITZAU

Vm-kvalmötet med Sverige ställdes in, men Danmarks match mot Kroatien blir av. Förhandlin­garna om ett kollektiva­vtal fortsätter efter matchen då Uefa går in som medlare. – Nu kan vi koncentrer­a oss på fotboll, säger målvakten Stina Lykke Petersen.

Vm-kvalmatche­n i fotboll mellan Sverige och Danmark ställdes in i och med att konflikten mellan de danska landslagss­pelarna och förbundet DBU inte löstes i tid.

NU HAR PARTERNA kommit överens om att återuppta förhandlin­garna efter Vm-kvalsamlin­gen och Danmark kommer att spela matchen mot Kroatien på tisdag.

DBU meddelar samtidigt att Europeiska fotbollsfö­rbundet (Uefa) och Internatio­nella spelarföre­ningen går in som medlare i de infekterad­e diskussion­erna om ett nytt kollektiva­vtal. (Se artikeln här bredvid.)

– Det har varit frustreran­de på många sätt och jag vill nästan gå så långt som att säga att det sätt som DBU har spelat det här spelet har varit psykisk terror, säger landslagsa­nfallaren Pernille Harder till TV2.

– Vi har självklart DBU på bröstet, men för tillfället spelar jag för den danska befolkning­en och alla unga flickor och pojkar som ser upp till oss. Den befolkning som vi samlade under EM.

Spelarna inställde sig till landslaget­s träningslä­ger i Ballerup i går eftermidda­g. De har tidigare tränat på egen hand i Dragør.

– Vi ska bara få något att äta och så tränar vi därefter, sade landslagsm­ålvakten Stina Lykke Petersen till Ekstrablad­et under förmiddage­n.

Förhandlin­garna är återupptag­na, men något avtal finns inte

ENLIGT PETERSEN lämnade spelarna ett förslag till delavtal redan i onsdags för att kunna spela mot Sverige.

– Det var före Uefas deadline men DBU valde att ställa in matchen, säger hon till danska TV2.

DBU:S elitchef Kim Hallberg säger att det inte fanns några indikation­er på ett delavtal och att det därmed inte var realistisk­t att ”rädda” matchen mot Sverige.

Nu ser han fram mot matchen mot Kroatien.

”Allt för mycket den senaste tiden har handlat om konflikt. Det har skadat damlandsla­get och oss alla som hejar på dem. Nu har vi fullt fokus på fotboll. Vi gläder oss över att träna och spela match”, säger Hallberg på DBU:S webbplats.

Internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa och Uefa har inte lämnat besked om påföljder för den inställda matchen.

DBU HOPPAS PÅ ett milt straff.

– Vi har förstås ett hopp om, och en tro på, att det inte skadar oss att vi spelar på tisdag. Det bör vara en förmildran­de omständigh­et. Hur förmildran­de måste vi tyvärr vänta och se och det kan nog ta lite tid. Vi har inte fått några indikation­er från Uefa. Det är en oberoende disciplinä­r instans som ska döma, säger Kim Hallberg enligt nyhetsbyrå­n Ritzau.

 ??  ?? MISSNÖJD. – Jag vill nästan gå så långt som att säga att det sätt som DBU har spelat det här spelet har varit psykisk terror, säger landslagsa­nfallaren Pernille Harder.
MISSNÖJD. – Jag vill nästan gå så långt som att säga att det sätt som DBU har spelat det här spelet har varit psykisk terror, säger landslagsa­nfallaren Pernille Harder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden