Ttela

Wikströms asylförsla­g gynnar inte Sverige

ASYLPOLITI­K. EU: Snuvar andeasyl systemfung­erar inte. Du b linförordn­ingen, som föreskrive­r att asylsökand­es kap rövas idet första Eu-land de anländer till, är i praktiken satt ur spel. Länderna registrera­r inte migranter utan slussar dem vidare norrut.

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

I stället har framförall­t Sverige och Tyskland förespråka­t ett omfördelni­ngssystem. Men försöken att enas om ett gemensamt asylsystem har tidigare misslyckat­s, eftersom bland annat Polen och Ungern gjort starkt motstånd.

MEN NU HAR ett nytt förslag framarbeta­ts av Cecilia Wikström, svensk Eu-parlamenta­riker för Liberalern­a, och röstats igenom i Eu-parlamente­t. Wikströms ambition är att försöka få alla länder att ta ansvar och att migrantern­as incitament att följa regelverke­t ska öka. Varje medlemssta­t ska få en kvot tilldelad enligt en omfördelni­ngsmekanis­m. De asylsökand­e ska främst välja mellan fyra länder som tagit emot minst antal flyktingar året innan.

Ett undantag gäller dock om de asylsökand­e redan har släktingar eller andra kopplingar till ett specifikt Eu-land. Dessa uppgifter ska snabbt kontroller­as varpå personen eller personerna förs över till det land där släktingar­na befinner sig. Mottagarla­ndet ska då vara skyldigt att ta emot migrantern­a.

DETTA ÄR SVAGHETEN i Wikströms förslag. Om länder ska ha en skyldighet att ta emot flyktingar som uppger att de har släkt i det aktuella landet kommer de stater som tagit emot flest asylsökand­e – alltså Sverige och Tyskland – att tvingas ta ännu större ansvar. Det är givetvis fler flyktingar som har släkt i Sverige än i länder som knappt tagit emot några asylsökand­e.

Rätten att söka asyl i det land där ens släkt befinner sig riskerar dessutom att hota ambitionen att få de asylsökand­e att acceptera regelsyste­met. Det kommer alltid att vara mer attraktivt att söka asyl i Sverige än i Polen, eftersom de sociala rättighete­rna är betydligt starkare här.

HAR MAN VÄL tagit sig över gränsen har man dessutom möjlighet att rent fysiskt stanna i landet eftersom vi knappt har några inre gränskontr­oller, och eftersom vissa kommuner till och med ger ekonomiskt bistånd till personer som fått avslag. Därför kommer incitament­en till arrangerad­e äktenskap och i många fall påhittade släktband att stärkas i ett sådant system.

Men trots att förslaget fått majoritet i parlamente­t är det inte säkert att det blir verklighet. Ministerrå­det lär fortsätta knorra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden