Ttela

Västtrafik vädjar: Använd reflex

- JOSEFINE OLAUSSON 03-62 40 00 josefine.olausson@gp.se

72 000 reflexer kommer inom den närmsta tiden att delas ut för att fler ska synas i mörkret, bakom initiative­t ligger Västtrafik. Under hösten kommer det också sättas upp reflexsnur­ror på flera hållplatse­r i regionen för att man ska kunna uppmärksam­ma att man vill åka med på bussen på en mörk hållplats.

I samarbete med trafikföre­tagen Keolis, Nobina, Bivab, Transdev och Nettbuss kommer Västtrafik under hösten att genomföra en stor reflexkamp­anj.

Där fördelarko­llektivtra­fiksjätten ut 72000 reflexer under tre veckor. Reflexerna kommer att delas ut av kundvärdar på stora knutpunkte­r och i Västtrafik­s butiker.

– VI VILL visa hur viktigt det är att använda reflexer, framför allt den här tiden på året när det är mörkare på kvällen och morgonen. De är till för att det ska vara säkert i trafiken och vi vill lyfta hur viktigt de är, säger Jesper Wiberg, pressinfor­matör vid Västtrafik.

Förutom att reflexer minskar risken för olyckor och hastiga inbromsnin­gar bidrar reflexer till att färre kunder blir frånåkta på grund av att de inte syns vid hållplatse­rna, menar Västtrafik.

Men det är inte bara reflexer som kommer att delas ut. Även reflexsnur­ror kommer att sättas upp på flera hållplatse­r för att uppmärksam­ma busschauff­ören att plocka upp resenärer på hållplatse­n.

– DET ÄR som en plastskiva med reflexer som man kan snurra på för att synas bättre vid en hållplats. Det kan vara svårt att uppmärksam­ma att någon står där och väntar. I dagsläget har vi 200 reflexsnur­ror uppsatta i Västra Götaland.

Trafikverk­et uppmanar dessutom till att man med jämna mellanrum byter ut sina reflexer, då en normal livslängd för en reflex ligger på ungefär tre år.

Med reflexer syns man på drygt 125 meters håll i mörker om en bil med halvljuset på möter en. Utan reflexer syns man inte förrän bilen är 20 till 30 meter ifrån en.

TRAFIKVERK­ET MENAR PÅ att risken för att bli påkörd ökar i skymningen och är då tre gånger så stor i mörker som i dagsljus.

Även polisen betonar hur viktigt det är i att synas i mörkret.

– Det gör en jättestor skillnad. Man syns långt mycket tidigare med reflexer och man kan ju ha lite roliga reflexer, det har hänt mycket de senaste åren. Man bör ha reflexer på sig oavsett om man cyklar eller promenerar, säger Ulla Brehm, presstales­person vid polisen i region Väst och fortsätter:

– Det är bra att ha reflex på armen, vid foten eller att fästa den i jackfickan så att den kan hänga. Om den rör på sig syns den dessutom ännu mer.

 ?? Bild: FREDRIK VARFJELL ?? DELAS UT. Nu delar bland annat Västtrafik ut 72 000 reflexer.
Bild: FREDRIK VARFJELL DELAS UT. Nu delar bland annat Västtrafik ut 72 000 reflexer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden