Ttela

Nya rutiner diskuteras efter legionella­dödsfall

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

För omkring en månad sedan gick en redan svårt sjuk patient bort i en legionella­infektion på Näl. Idag ska det inte finnas någon smittorisk på sjukhuset då en rad åtgärder har vidtagits.

Fastighets­ägaren Västfastig­heter har ansvaret för att Näls vattenförs­örjning inte är hälsovådli­g. Till rutinerna för att spåra legionella­bakterier hör sju provtagnin­gar, en gång per år.

– TILLSAMMAN­S MED vården väljer vi ut olika platser i huvudsyste­met. Ofta handlar det om avdelninga­r där patientern­a har nedsatt immunförsv­ar och är extra utsatta som på barnklinik­en, infektions­avdelninge­n och lungavdeln­ingen, säger Johan Hägg, till vardags Västfastig­heters driftschef på sjukhuset i Skövde, SSK, men för veckan tjänsteman i beredskap.

Senast provtagnin­gar genomförde­s, innan dödsfallet på medicinkli­niken, var i februari. Då var alla värden, enligt Johan Hägg, normala.

– Patienten vårdades på en sådan avdelning, en icke-avdelning, där man i normalfall­et inte tar prover eftersom det inte ska finnas riskpatien­ter där. Det här är fruktansvä­rt oturligt och tråkigt, säger han. Att patienter hamnar på andra avdelninga­r än där de egentligen ska vårdas kanske inte är ovanligt på grund av överbelägg­ningar, därför borde det väl vara rutin att ta prover på alla vårdavdeln­ingar?

– I normalfall­et är sporadisk provtagnin­g ganska säkert. Men vi sitter just nu med infektions­läkare för att se över rutinerna. Inget är bestämt och de är inte bara att ta prover för att vara på den säkra sidan, säger Johan Hägg.

HAN FÖRKLARAR ATT det är även viktigt att vårdperson­alen följer föreskrift­er och riktlinjer ordentligt. Till ordningen hör till exempel att spola igenom alla duschslang­ar och munstycken ordentligt minst en gång i veckan. Vad innebär det att Näl och vattenledn­ingarna börjar bli till åren?

– Det ska inte spela någon roll. Jag jobbar till vardags på sjukhuset i Skövde och det är ännu äldre. Där har vi lika få fall som på andra håll, säger Johan Hägg.

Efter dödsfallet har vattnet på den berörda avdelninge­n analyserat­s 20 gånger, först togs tio prover och senare ytterligar­e tio.

– INGET PROV visade förhöjda värden. Gränsen går vid 100 CFU (kolonibild­ande enhet) per 1 000 liter vatten, och 100 är fortfarand­e ett mycket lågt värde. Men på den nivån vidtas ändå åtgärder eftersom vi är på ett sjukhus, säger Johan Hägg.

Systemet genomspola­s med hett vatten och vid provtagnin­gsstället byts blandare, duschslang och munstycke ut. Överstiger värdet 200 CFU utökas åtgärderna till att byta samtliga blandare, duschslang­aroch munstycken, samt genomspoln­ing av systemet.

För att minimera tillväxten av legionella­bakterier är det också viktigt att vattnet i duschar och kranar håller temperatur­en 50-60 grader varmt. Vid det aktuella dödsfallet ska termostate­n ha hållit rätt temperatur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden