Ttela

Digitala brevlådor hämmas av politik

- OLLE NYGÅRDS/TT

Bara 20 procent av svenskarna har en digital brevlåda – klart sämst i Skandinavi­en. Danmark står i en klass för sig med 80 procents täckning. Skillnad i politik och lagstiftni­ng för digitalise­ring anges som förklaring.

Med en digital brevlåda kan den som vill få viss del av sin post digitalt istället för med traditione­lla brev. En skillnad mot vanlig mejl är att det krävs inloggning med e-legitimati­on av säkerhetss­käl. I Sverige har det gått trögt med införandet av digitala brevlådor medan det i Danmark är väl spritt.

– Där kan man fatta centrala beslut som gör att de enskilda myndighete­rna måste jobba på ett visst sätt med digitalise­ring. Vi har i dagsläget inte den legala möjlighete­n eller sättet att styra digitalise­ringsiniti­ativ i Sverige, säger Ulf Melin, professor i informatik och som bedriver forskning om e-förvaltnin­g och e-tjänster vid Linköpings universite­t.

I DANMARK HAR ungefär 80 procent av befolkning­en en digital brevlåda och i Norge 30 procent. För Sverige är motsvarand­e siffra runt 20 procent.

– Vi ligger efter men jag tror att vi kommer att gå ikapp de andra, säger Håkan Johansson, verksamhet­sutvecklar­e DIGITALT ELLER FYSISKT?

för tjänsten Mina meddelande­n på Skatteverk­et.

I Danmark råder tvång för företag och privatpers­oner att ha en digital brevlåda men på avsändarsi­dan finns ingen tvingande lagstiftni­ng. I Norge är förhålland­et det motsatta – inget krav på medborgarn­a att ha brevlåda – däremot måste statliga myndighete­r göra utskick digitalt.

Rent praktiskt sköts den digitala posten via en enda upphandlad brevlåda i Danmark. I Norge finns två upphandlad­e digitala brevlådor.

I Sverige är modellen annorlunda. Här har det inte skett någon upphandlin­g, istället finns ett öppet system dit godkända brevlådor kan ansluta. I nuläget finns fyra digitala brevlådor – den statliga ”Min myndighets­post” och de tre privata Kivra, Digimail och Eboks – anslutna till Mina meddelande­n som är den övergripan­de tjänsten för säker digital post och som drivs av Skatteverk­et.

I SVERIGE FINNS inget obligatori­skt krav på att ha en digital brevlåda. Vissa krav finns på myndighete­rna att skicka digitalt, vilket styrs via formulerin­gar i myndighete­rnas reglerings­brev.

Enligt professor Melin vid Linköpings universite­t är den generella metoden i Sverige att stimulera efterfråga­n på digitala tjänster genom att skapa fördelar för medborgare som använder dessa.

– Du har ju alltid en delmängd av medborgarn­a som gillar nya tekniska lösningar och som hoppar på det nya och i detta sammanhang exempelvis anser att miljöhänsy­n eller tillgängli­ghet är viktigt. Men du har en helt annan och långsammar­e spridnings­kurva än om du tvingar ut det i en kanal, säger Ulf Melin.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/JESSICA GOW/TT ?? Sverige ligger långt efter Danmark när det gäller användning av digitala brevlådor.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/JESSICA GOW/TT Sverige ligger långt efter Danmark när det gäller användning av digitala brevlådor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden