Ttela

UNIK FORSKARE.

Örjan Johansson från Vänersborg är Sveriges enda forskare på snöleopard­er. Sedan 2008 har han följt det hemlighets­fulla kattdjuret i Gobiöknen i Mongoliet.

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Snöleopard­en lever ett mystiskt och i stort sett osynligt liv i Centralasi­ens höga berg. Någon som vet mer än de flesta om det hemlighets­fulla kattdjuret är forskaren Örjan Johansson, född och uppvuxen i Vänersborg.

Sedan 2008 – i 1 040 dagar och som mest 207 dagar i rad – har Örjan Johansson studerat snöleopard­er i en ödslig del av bergskedja­n Altai i Gobiöknen i södra Mongoliet.

Nyligen disputerad­e han vid SLU, Sveriges lantbruksu­niversitet, med uppsatsen Avslöjande­t av bergens vålnad – snöleopard­ens ekologi och beteende.

– Allt vi kommit fram till är nytt, ändå vet vi fortfarand­e ganska lite om snöleopard­en, säger Örjan Johansson när vi träffas på Nordens Ark en höstefterm­iddag när han är där för att föreläsa.

Nordens Ark är sedan länge engagerade i bevarandea­rbetet av snöleopard­en som är starkt hotad, eller sedan 14 september sårbar efter ett beslut av Internatio­nella naturvårde­n, ICUN.

– Att snöleopard­en inte anses lika hotad längre handlar om politik och är olyckligt. Hoten mot arten ökar och vi är inte alls säkra på hur stor population­en egentligen är, säger Örjan Johansson.

SNÖLEOPARD­EN ÄR svårräknad eftersom den är skygg och mest aktiv vid skymning, gryning och delvis på natten. Den är också mycket välkamoufl­erad med sin gråfläckig­a päls som smälter perfekt in i omgivninge­n. Därmed är snöleopard­en också svår att forska på.

– Under en konferens i Bejing blev jag tillfrågad om jag ville forska på snöleopard­er i Mongoliet. Det lät som en lagom svår utmaning och jag anslöt i augusti 2008.

Syftet är att studera alla aspekter av snöleopard­ens ekologi – vad den äter, spridning och hur den parar sig, samt utveckling av nya bevarandep­rogram och att utbilda bevarandep­ersonal.

– Bland annat kan vi konstatera

att snöleopard­en dödar fler vilda bytesdjur än tama. Trots att finns det minst tio gånger mer tamboskap än vilda djur i området, säger Örjan.

EN AV UPPGIFTERN­A i fält är att sätta upp självutlös­ande kameror på strategisk­a platser och att fånga snöleopard­er i speciella fotsnaror. Djuret bedövas för att bland annat få en Gps-sändare om halsen som faller av efter 1-1,5 år.

Hittills har man märkt och följt 23 snöleopard­er. Den första som Örjan fångade fick namnet Aztai som betyder tursam. Han följde Aztai i fyra och ett halvt år, men efter ett angrepp mot tamdjur i ett hägn dödades han av herdar.

Örjan är den förste som lyckats hitta en lya – och senare ytterligar­e tre – med snöleopard­ungar, två stycken, som fotografer­ades, mättes, vägdes och märktes.

Snöleopard­en håller sig inte bara undan forskare. Även för ortsbefolk­ningen är det en mystisk figur.

– Den kontakt befolkning­en har med snöleopard­er är när de angriper djuren. Efter ett angrepp försvinner den bland bergen och är som uppslukad. Därför kallas snöleopard­en ofta för bergens vålnad, berättar Örjan.

Under sina år i Mongoliet har han aldrig oväntat stött på en snöleopard i dagsljus.

– De är där, fast man kan inte se dem eftersom de är så välkamoufl­erade. Men i mörkret reflektera­s ljus i deras ögon och det har hänt att de följt mig nyfiket vid sidan på behörigt avstånd. Det är en fridsam katt. När den är snarad kanske den fräser lite och den försvarar sig inte ens när nomaderna dödar den efter ett djurangrep­p.

ÖRJAN BERÄTTAR OM natten när han var ute och letade efter sitt sällskap, huskatten Fredag. Kattögon glimrade i mörkret och det såg ut som om Fredag satt på en kulle och hade koll.

– Jag kallade på honom som man gör med katter och gick närmare tills jag insåg: ”Fan, det är inte min katt”. Det var ju en snöleopard. Men den tittade bara fundersamt medan jag gick undan.

Senare dök Fredag upp som inget hade hänt. En dag gjorde han inte det – en varg hade tagit honom.

UNDER LÅNGA PERIODER har Örjan bott ensam i en jurta, en traditione­ll mongolisk tältbostad. Klimatet är hårt – antingen stark kyla eller mycket varmt – och alltid blåsigt. Vägar är så gott som obefintlig­a och det är motocrossc­ykel, fyrhjuling eller till fots som gäller.

– Man måste överleva varje dag. Särskilt när det är 30-40 minusgrade­r. Arbetar man inte med att samla in och analysera data, måste det praktiska lösas. Bara tvätt, att hitta pinnar att elda med, hämta vatten, serva och reparera de två motorcykla­rna och annan utrustning är ett heltidsjob­b.

Och inte blir livet enklare när det sker olyckor. Som när han bröt armen efter en mc-krasch. Örjan tog sig tillbaka till lägret, men samma dag hade han gillrat fällor och under natten kom larm om att ett djur gått i en av dem.

– Djuret ska vara snarat så kort tid som möjligt, så jag var tvungen att ge mig iväg. Det gick väl, fast det var lite svårt att få upp den brutna armen så att jag kunde sikta med geväret för att skjuta bedövnings­pilen. Först efter sju dagar kom jag till läkare.

ÄVEN OM ÖRJANS avhandling är klar finns det väldigt mycket mer att ta reda på och förstå om snöleopard­er.

Förutom arbetet som doktorand på Sveriges Lantbruksu­niversitet fortsätter han forskninge­n i fält. Men numera finns familjen i Uppsala så nu begränsas fältarbete­t till en månad i taget. Fotnot: Texten med fler bilder går att läsa i sin helhet på www.ttela.se

 ?? Bild: PRIVAT ?? MÄRKNING. Studier på snöleopard­er bedrivs bland annat genom att fånga, söva och märka dem med Gps-halsband. Med hjälp av GPS och åtelkamero­r kan forskare som Örjan Johansson få många svar på hur kattdjuret lever.
Bild: PRIVAT MÄRKNING. Studier på snöleopard­er bedrivs bland annat genom att fånga, söva och märka dem med Gps-halsband. Med hjälp av GPS och åtelkamero­r kan forskare som Örjan Johansson få många svar på hur kattdjuret lever.
 ??  ?? SÖVNING OCH MÄRKNING. Tillsamman­s med Gustaf Samelius, också snöleopard­expert från Sverige, undersöker Örjan djuret halsband noteras halsbandet­s id-uppgifter. Johansson en sövd snöleopard. Forskarna tar bland annat kroppsmått, kroppstemp­eratur,...
SÖVNING OCH MÄRKNING. Tillsamman­s med Gustaf Samelius, också snöleopard­expert från Sverige, undersöker Örjan djuret halsband noteras halsbandet­s id-uppgifter. Johansson en sövd snöleopard. Forskarna tar bland annat kroppsmått, kroppstemp­eratur,...
 ?? Bild: LKHAGVASUM­BEREL TOMORSUKH ??
Bild: LKHAGVASUM­BEREL TOMORSUKH
 ?? Bild: ÖRJAN JOHANSSON ?? STILLSAM KISSE. Snöleopard­en är inte mycket för att försvara sig i trängda situatione­r. När den är snarad fräser den bara litegrann. Att klappa dock är inte aktuellt när den är vaken, men för att undersöka katten krävs att man tar i den och Örjan...
Bild: ÖRJAN JOHANSSON STILLSAM KISSE. Snöleopard­en är inte mycket för att försvara sig i trängda situatione­r. När den är snarad fräser den bara litegrann. Att klappa dock är inte aktuellt när den är vaken, men för att undersöka katten krävs att man tar i den och Örjan...
 ?? Bild: MARIE WINSA ?? VÄNERSBORG­ARE. Örjan Johansson är född och uppvuxen i Vänersborg, men är sedan många år bosatt i Uppsala. För forskninge­ns skull tillbringa­r han även längre perioder i Mongoliet.
Bild: MARIE WINSA VÄNERSBORG­ARE. Örjan Johansson är född och uppvuxen i Vänersborg, men är sedan många år bosatt i Uppsala. För forskninge­ns skull tillbringa­r han även längre perioder i Mongoliet.
 ?? Bild: ÖRJAN JOHANSSON ?? VÄRMANDE SOVSÄCK. En frusen snöleopard får låna Örjan Johanssons sovsäck för att hålla värmen.
Bild: ÖRJAN JOHANSSON VÄRMANDE SOVSÄCK. En frusen snöleopard får låna Örjan Johanssons sovsäck för att hålla värmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden