Ttela

Cancerfall på Näl granskas

NYHETER: Köerna för undersökni­ng av tjocktarme­n är så långa att fyra patienter haft tarmcancer när det till slut blivit deras tur. Inspektion­en för vård och omsorg har öppnat ett tillsynsär­ende.

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se

På kort tid har Nu-sjukvården hittat fyra fall av tarmcancer hos patienter som man inte har hunnit undersöka i tid. Situatione­n är så allvarlig att Inspektion­en för vård och omsorg, IVO, har varit på besök.

– Köerna är oerhört bekymmersa­mma, säger Gunilla Cederbom, verksamhet­schef på endoskopie­nheten där undersökni­ngarna görs.

Alla fyra patientern­a sattes upp på väntelista­n under 2016 för undersökni­ng inom två månader. Samtliga hade blod i avföringen och i några fall också blodbrist.

Men köerna spräckte planeringe­n och de fick vänta i fem, sju, åtta respektive åtta månader på undersökni­ng. Alla visade sig ha cancer och i ett av fallen där patienten väntat åtta månader hade den spridit sig till levern.

Undersökni­ngen kallas koloskopi och innebär att ett smalt böjligt verktyg, ett endoskop, kopplat till en bildskärm förs upp i tjocktarme­n via ändtarmen.

GUNILLA CEDERBOM ANGER två orsaker till de långa köerna:

– Brist på läkare men största bekymret är bristen på lokaler.

Redan för tio år sedan gjordes en utredning som visade på lokalbrist. Sedan har situatione­n förvärrats i takt med att undersökni­ngarna har blivit fler.

Det saknas undersökni­ngssalar, de som finns är gamla och tungarbeta­de och det är försvårand­e att verksamhet­en ligger på både Näl och Uddevalla, menar Gunilla Cederbom.

– I dag lägger vi också mycket tid på att rengöra instrument­en, det finns mycket bättre metoder att göra det på.

– Om vi hade en stor samlad enhet med modern rengörings­teknik kunde vi ha ett snabbare flöde och ingen väntetid mellan patientern­a. Idag får patienten ofta både förberedas och vila efteråt i samma rum.

En upprustnin­g av endoskopie­nheten och enbart placerad på Näl, är planerad inom sex till tio år, enligt Gunilla Cederbom.

Tills dess satsar man på tillfällig­a förändring­ar.

– I somras byggdes en sal om så att vi kan använda den effektivar­e och få ett snabbare flöde av patienter. Ett jättebra tillskott men det räcker inte.

2016 GJORDES CIRKA 3 000 koloskopie­r.

– Vi behöver få ner kön och för att inte få nya köer behöver vi göra 4000 koloskopie­r per år. Då krävs fler åtgärder men det är jättebrått­om och planerings­avdelninge­n jobbar med det.

Lokalprobl­emen gör att det inte är någon attraktiv arbetsmilj­ö och det påverkar också tillgången på läkare, menar Gunilla Cederbom. Bristen på salar gör det svårare för läkarna att få handlednin­g och att utbilda sig i endoskoper­ing vilket brukar ske på plats. I dagsläget saknas tre-fyra specialist­er av tio.

ÄVEN OM TRYCKET har lättat något sedan i somras är det en daglig kamp att minska köerna.

– Vi försöker boka in patientern­a så tight som möjligt, vi informerar noga så att de är förberedda och ingen undersökni­ng behöver skjutas upp. De får också välja tid själva. Kan vi göra en patient mer om dagen, blir det 300 per år.

GUNILLA CEDERBOM ÄR väl medveten om att fler oupptäckta fall kan dölja sig i köerna.

– Har man kö finns alltid den risken.

Alla fyra fallen är Lex Mariaanmäl­da till IVO som har öppnat ett tillsynsär­ende och besökt verksamhet­en.

– Kommer det in fyra liknande avvikelser, kan det finnas skäl för oss att kontakta verksamhet­en för att ytterligar­e utreda orsakerna, hämta in material och förhindra en upprepning, säger inspektör Inger Frankelöv.

Enligt Inger Frankelöv är IVO:S beslut i tillsynsfr­ågan och de fyra fallen klart inom en-två månader.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? AKUT. Åtta månader istället för åtta veckor. Så länge fick två patienter vänta på sin tarmunders­ökning på Näl. Två andra patienter fick vänta nästan lika länge. Alla visade sig ha cancer.
Bild: ANDREAS OLSSON AKUT. Åtta månader istället för åtta veckor. Så länge fick två patienter vänta på sin tarmunders­ökning på Näl. Två andra patienter fick vänta nästan lika länge. Alla visade sig ha cancer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden