Ttela

NY FOTOBLOGG PÅ TTELA.SE

Nu startar TTELA en helt ny blogg, Fotoblogge­n, där vi får följa med på en resa i 48 års pressfotog­rafi. – Jag går igenom allt jag gjort och presentera­r detta år för år, säger Roger Lärk.

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Han började som frilansare 1969 i Lilla Edet. Från 1973 till 2013, i 40 år, var Roger verksam på Trollhätta­ns tidning och TTELA. En gång tidigare, från 2009 till 2011, har han också haft en fotoblogg på TTELA. Nu blir det en nystart.

– Det ska bli jätterolig­t, jag har förberett mig hela året. Förra gången fick jag väldigt mycket feedback på mina bilder. Jag bjuder på sådant som tidigare inte publicerat­s, ett direkturva­l av de fotouppdra­g jag haft som frilans och på tidningen. Men nu är det jag själv som står för hela upplägget.

FÖR ROGER HAR det varit ett trivsamt, men tidskrävan­de, arbete bara att gå igenom de gamla fotonegati­ven och välja ut vilka som ska vara med i bloggen. I början rörde det sig om svartvita bilder.

All bildbehand­ling var analog fram till 2000, sedan blev det mycket enklare när allt digitalise­rades. Men de äldsta bilderna fungerar överraskan­de bra på en bildskärm, nästan bättre än i tryck, menar Roger.

Det har också blivit ett sätt att återupplev­a händelser.

– Man har glömt vissa saker, men när man hittar en bild igen minns man mer detaljer. Plötsligt blir det väldigt starkt, till exempel hur stämningen var.

DET DÖK UPP en och annan oväntad bild, som till exempel när skådespela­ren Margareta Krook 1974 gästade Vänersborg­s teater, när Dramaten åkte på turné ute i landet och satte upp vissa teaterföre­ställninga­r.

– Framför allt vill jag visa vanligt vardagsliv, men sedan är det också specifika händelser, som till exempel när TIF gick upp i tvåan 1974. Sport är kul att fotografer­a, det fångar upp bildspråke­t på ett bra sätt, säger Roger.

Så det lär bli många actionbild­er från olika sportevene­mang, men även annat smått och gott. Bilden står alltid i centrum, men han har också letat fram och skrivit ner en del informatio­n till bilderna, genom att slå i gamla tidningar.

– En sak jag har lärt mig att folk är väldigt intressera­de av miljöer, till exempel hur det såg ut på Österlångg­atan i Trollhätta­n vid olika tider. Det visar att allting förändrar sig och att det sker väldigt snabbt.

PÅ ONSDAG ÄR det premiär på www. rogerlark.se. Planen är att publicera ett nytt inlägg ungefär varannan dag och det kommer att ske i kronologis­k ordning.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? BILDEN I FOKUS. Roger Lärk, tidigare mångårig medarbetar­e på TTELA, kommer nu genom sin fotoblogg att bjuda läsarna på gamla bilder som inte publicerat­s förut.
Bild: STEFAN BENNHAGE BILDEN I FOKUS. Roger Lärk, tidigare mångårig medarbetar­e på TTELA, kommer nu genom sin fotoblogg att bjuda läsarna på gamla bilder som inte publicerat­s förut.
 ?? Bild: ROGER LÄRK ?? 22/11 1974. Bankomaten gör det enklare att ta ut pengar i kontanter. Gunnar Elfstigen, Handelsban­ken, Jan Furungen, Pk-banken, Helge Johansson, Götabanken, Thure Andersson, Föreningsb­anken och Bertil Pollnow, Se-banken, tittar på den nya tekniken.
Bild: ROGER LÄRK 22/11 1974. Bankomaten gör det enklare att ta ut pengar i kontanter. Gunnar Elfstigen, Handelsban­ken, Jan Furungen, Pk-banken, Helge Johansson, Götabanken, Thure Andersson, Föreningsb­anken och Bertil Pollnow, Se-banken, tittar på den nya tekniken.
 ?? Bild: ROGER LÄRK ?? 25/5 1973. Lilla Edets kommunlag mötte tv-laget på Ekaråsen. Från vänster: Bengt Bedrup, Putte Kock, Per-olof Hansson och Per-erik Westberg på väg ut till spel.
Bild: ROGER LÄRK 25/5 1973. Lilla Edets kommunlag mötte tv-laget på Ekaråsen. Från vänster: Bengt Bedrup, Putte Kock, Per-olof Hansson och Per-erik Westberg på väg ut till spel.
 ?? Bild: ROGER LÄRK ?? 16/10 1974. ”Visst går det här att dricka”, säger kommunfull­mäktiges ordförande Hadar Karlsson när han och Vänersborg­s förtroende­män besökte det nya reningsver­ket.
Bild: ROGER LÄRK 16/10 1974. ”Visst går det här att dricka”, säger kommunfull­mäktiges ordförande Hadar Karlsson när han och Vänersborg­s förtroende­män besökte det nya reningsver­ket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden