Ttela

Ella Benje satsar mot toppen

- JOHANNA JOSEPHSSON 0520-42 27 46 johanna.josephsson@ttela.se

SPORT: Ella Benje hoppas bli en av förarna som står på startfålla­n när STCC drar igång nästa år. Men för att nå dit måste hon dra in en och en halv miljon.

”Jag hoppas att jag ska lyckas i år, men då krävs det en och en halv miljon enligt det team som jag har kontakt med”

ELLA BENJE

23-åriga Ella Benje siktar mot STCC 2018. Men mellan henne och hennes dröm står en och en halv miljon. – Jag hoppas att jag ska lyckas, säger hon.

Ella Benje kommer från en riktig motorsport­sfamilj, flera släktingar har tävlat framgångsr­ikt i gokart. Men Ella skiljer sig lite, för henne är det nämligen större bilar som gäller.

– Det är väldigt slitit att köra gokart. Det passar mig bättre att köra bil, det är trevligare. Jag vill helst köra mjukt och fort, säger hon.

ELLA BENJE KOMMER ursprungli­gen från Tärnsjö, en liten by mellan Uppsala och Gävle, men flyttade i slutet av sommaren till Trollhätta­n för att plugga till mekanikkon­struktör inom automotive på Lernias yrkeshögsk­ola. Bilar både på fritiden och i skolan med andra ord.

Hon har precis avslutat sin tredje säsong på hennes stora satsning på racing. En satsning där hon kört i SSK, Stockholms Sportvagns­klubb, och där hon vann sin klass de två första säsongerna. I år kom hon tvåa.

Men nu siktar hon alltså högre, mot STCC 2018. Hon gjorde en satsning redan till årets säsong, men den gången gick det inte vägen. Hon fick helt enkelt inte in tillräckli­gt mycket pengar.

– Jag hoppas att jag ska lyckas i år, men då krävs det en och en halv miljon enligt det team som jag har kontakt med, säger Benje och fortsätter:

– Jag håller på att ta fram ett samarbete med ett stort företag. Men jag vet inte hur mycket pengar de är villiga att ställa upp med. Så jag söker nya samarbeten hela tiden. Men om vi inte ska prata om pengar, hur förbereder du dig rent sportsligt?

– Det är lite längre race, så jag behöver förbättra min fysiska form. Jag tränar tre gånger i veckan, två dagar kondition och styrka samt ett rent styrkepass, säger Benje.

När det gäller körning blir det däremot inte lika mycket. Bilen, en golf V som hon köpt av Johan Kristoffer­sson (vinnare av världscupe­n i rallycross), står uppe hos föräldrarn­a i Tärnsjö.

– Det blir mest i samband med tävlingar. Men jag hoppas att jag ska hinna köra lite på is i vintern så att jag blir bättre på att köra på halt underlag, för det är lite av min svaghet. Det viktigaste är att få så många mil som möjligt i kroppen för det finns alltid något att slipa på. Jag är långt ifrån färdig.

MEN OM SATSNINGEN skulle gå i stöpet en gång till har Ella redan en plan B.

– Då tänker jag bege mig till Tyskland. Min utbildning kommer göra att jag har stor chans att få jobb i Tyskland. Där är kulturen kring banracing större och många från Sverige beger sig dit, säger Ella Benje.

Men än är det inte dags att släppa drömmen.

 ??  ??
 ?? Bild: JOHANNA JOSEPHSSON ?? MOT TOPPEN. Ella Benje har nyligen flyttat till Trollhätta­n för att studera. Förutom det gör hon en satsning för att ta klivet in i motorsport­ens finrum.
Bild: JOHANNA JOSEPHSSON MOT TOPPEN. Ella Benje har nyligen flyttat till Trollhätta­n för att studera. Förutom det gör hon en satsning för att ta klivet in i motorsport­ens finrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden