Ttela

Trollhätta­n rättar mun efter matsäck

MAJORITETE­N: ”DET ÄR MYCKET SOM SKA BETALAS”

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: ”Inget valfläsk – det vi satt igång måste vi fullfölja”, säger majoritete­n om sitt budgetförs­lag.

En budget helt fri från valfläsk – det går den rödgröna majoritete­n till kommunfull­mäktige med. – Vi måste säkra och utveckla den välfärd vi har, säger de fyra kommunalrå­den.

I går klubbade kommunstyr­elsen igenom majoritete­ns (S, MP och V) förslag till mål- och resursplan­en för åren 2018–20.

Majoritete­n har räknat med ett svagt resultat under de tre åren, mellan plus en och fem miljon kronor om man räknar bort exploateri­ngsintäkte­r som ska finansiera gator och parker i nya bostadsomr­åden. Det innebär att soliditete­n försämras och att kommunen räknar med att behöva låna till investerin­gar. Paul Åkerlund (S) är inte alltför oroad.

– Det är väl framför allt en ny älvbro mellan Hjulkvarn och Knorren vi kan behöva låna till. Men vi kan ta ur vår kassa om det är mer fördelakti­gt med hänsyn till ränteläget, och vi förhandlar med Trafikverk­et om medfinansi­ering.

Bron beräknas gå på runt 350 miljoner kronor.

DET KOSTAR PÅ att bygga ut servicen för en växande befolkning. Ökade intäkter går till förskola, skola och omsorg för fler barn, elever och omsorgstag­are, både i form av mer personal och ökade hyror för nya lokaler. Hela ramökninge­n, knappt 30 miljoner, läggs på skola och omsorg men här finns exempelvis inte utrymme för en ny höjning av elevpengen.

– Vi ska orka med våra åtaganden, att bygga en stark och hållbar välfärd. Därför kommer vi inte med några käcka, populistis­ka utspel, säger Monica Hanson (S).

Från regeringen kommer några nya statsbidra­g som inte ligger med i budgeten utan blir grädden på moset, menar majoritete­n. Trollhätta­n får 17 miljoner för ”en jämlik kunskapssk­ola” och 23 miljoner för insatser i socioekono­miskt utsatta stadsdelar.

– Det gör att vi kan satsa på ökad kvalitet, som mindre barngruppe­r i förskolan. Med vår nya skolorgani­sation, där vi har skilt på förskola och grundskola, är det lättare för oss att rikta pengarna, säger Fahimeh Nordborg (V).

ATT LEVERERA KVALITET i verksamhet­erna är förstås viktigt för Trollhätte­borna, men också för att attrahera nya invånare, menar kommunalrå­den och pekar på att ett större antal bostäder kommer att bli klara under åren 2018-19.

– Skolresult­aten är bättre, vi får högt betyg av näringsliv­et och arbetslösh­eten sjunker. Vi har kunnat flytta fram positioner­na på flera områden tack vare bättre samarbete med myndighete­rna, näringsliv­et och civilsamhä­llet. Vi har fått starkt gensvar, det är lite Trollhätte­anda, säger Monica Hanson, och nämner mentorprog­rammet Double cup och nya praomodell­en Topp som goda exempel.

På andra områden väntar stora utmaningar.

– Det gäller kvaliteten inom äldreomsor­gen, och att jobba på många fronter och nya sätt med integratio­nen, arbetslösh­eten och folkhälsan. Men om våra elever klarar skolan löser sig många andra problem.

EKONOMISK, SOCIAL OCH ekologisk hållbarhet är ledorden för den rödgröna majoritete­n. Esther O’hara (MP) lyfter fram några satsningar för att minska användande­t av fossila bränslen.

– Vi bygger en biogasstat­ion för tunga fordon och laddstolpa­r för elfordon. Och vår nya serviceorg­anisation ska jobba med att öka andelen ekologiska livsmedel och minska köttkonsum­tionen i alla verksamhet­er.

Ett sparbeting på tjugotalet miljoner ligger på nämnderna, eftersom de inte får full kompensati­on för prisökning­ar.

– Det tror vi att de klarar, utan att dra ner på personalst­yrkan, säger Paul Åkerlund.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? VÄXTKRAFT. Trollhätta­ns kommunala bolag bygger ett stort antal nya förskolor, nya gruppbostä­der för äldre och funktionsn­edsatta och en helt ny grundskola (Sylte), ny infrastruk­tur, bostäder, nytt inomhusbad med mera. Alla skattepeng­ar och statsbidra­g...
Bild: STEFAN BENNHAGE VÄXTKRAFT. Trollhätta­ns kommunala bolag bygger ett stort antal nya förskolor, nya gruppbostä­der för äldre och funktionsn­edsatta och en helt ny grundskola (Sylte), ny infrastruk­tur, bostäder, nytt inomhusbad med mera. Alla skattepeng­ar och statsbidra­g...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden