Ttela

KRAFTIG HÖJNING AV ELNOTA STOPPAS

- OLLE LINDSTRÖM/TT

Elnätsbola­gen har de senaste åren kunnat höja priserna betydligt mer än motiverat. Nu föreslår en utredning skarpare regler som i backspegel­n skulle ha inneburit 1 000 kronor lägre avgift per år för hushållen. Elbolagen håller förstås inte med och varnar nu för bromsade investerin­gar framöver.

De senaste årens kraftiga höjningar, uppemot 60 procent de senaste sju åren, av elbolagens nätavgifte­r ska bromsas. Statliga Energimark­nadsinspek­tionen (EI) lämnade på tisdagen över en utredning till regeringen.

Nu ska förslaget ut på remiss, men energimini­ster Ibrahim Baylan (S) lovar redan hårdare tag gentemot elnätsföre­tagen.

– Utan tvekan kommer det att bli en skärpning, säger han på en pressträff.

Men de nya reglerna kommer först att gälla från 2020, de redan genomförda kraftiga höjningarn­a kan inte regeringen göra något åt, enligt Baylan.

VILLAÄGARN­AS FÖRENING har de senaste åren varit den hårdaste kritikern mot eljättarna­s prishöjnin­gar. Intresseor­ganisation­ens samhällspo­litiska chef Jakob Eliasson är efter en första snabb genomläsni­ng nöjd med förslagen.

– Som jag kan bedöma det nu är det positivt. EI kan inte ta det här i mål ensam, men myndighete­n har gett regeringen viktiga delar för att styra upp det här för framtiden, säger han.

EI:S räkneexemp­el visar att nätprisern­a med de nya föreslagna reglerna under den nuvarande tillstånds­perioden, 2016–2019, skulle ha fått höjas med högst 2–2,5 procent i stället för 5,85 procent. Enligt det exemplet skulle kostnaden för en normalvill­a i snitt ha blivit 1 000 kronor lägre per år än vad många elkunder betalar i dag, eller totalt 22 miljarder kronor som elnätsföre­tagen tagit ut för mycket under perioden 2016–2019.

Elföretage­n gillar inte de nya beräknings­modellerna, det ger en kortsiktig­het och hotar framtida investerin­gar.

– Det ger sämre investerin­gsförutsät­tningar och det är väldigt olyckligt eftersom det är så mycket kvar att göra med näten, säger Eva Vitell, enhetschef för Kund och Marknad på Vattenfall Eldistribu­tion.

– Det finns en risk för att det sätter stopp för stora delar av planerade investerin­gar, säger Ellevios (före detta Fortum) presschef Jonatan Björck.

EI:S STÄLLFÖRET­RÄDANDE generaldir­ektör Tony Rosten pekar på flera faktorer som inneburit att elnätsföre­tagen kunnat ta ut betydligt högre priser än motiverat. Elföretage­n brukar försvara sig med dyra och nödvändiga investerin­gar i elnäten, men de investerin­garna motiverar enbart prisökning­ar på en procent per år, enligt Rosten:

– Långt lägre än de 6–8 procenten per år som vi sett.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG/TT ?? SLUT PÅ PRISHÖJNIN­GAR. De stora elbolagens höjningar av nätprisern­a har fått kraftig kritik. Nu kommer förslag som ska begränsa liknande höjningar i framtiden.
Bild: HASSE HOLMBERG/TT SLUT PÅ PRISHÖJNIN­GAR. De stora elbolagens höjningar av nätprisern­a har fått kraftig kritik. Nu kommer förslag som ska begränsa liknande höjningar i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden