Ttela

Ministerbe­sök i Lilla Edet

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Isabella Lövin (MP) besökte Lilla Edet under tisdagen för att skapa sig en bild av skredprobl­emen i Göta Älvdalen. – Regeringen går in med nästan en halv miljard för att skredsäkra längs Göta älv, säger Lövin.

Isabella Lövin är minister för internatio­nellt utveckling­sarbete och klimat samt vice statsminis­ter. I nästa års budgetförs­lag finns pengar avsatta för att hjälpa kommunerna längs Göta älv att förebygga skred.

– Regeringen har för första gången pekat ut ett särskilt område för 2018-2020 och lägger 461 miljoner kronor på åtgärder för att skredsäkra längs Göta älv, säger Isabella Lövin och tillägger:

– Det här är en viktig fråga i framtiden med ett förändrat klimat som beräknas bli 2-7 grader varmare.

MED PÅ MÖTET var även Tea Cole från bolaget Ramböll som samarbetar med kommunen gällande skredprobl­ematiken. Ansvarsfrå­gan är svår att lösa.

Är det enskilda fastighets­ägare, kommunen eller staten som ska betala när en stor och viktig samhällsfu­nktion som Göta älv drabbas är den bärande frågan.

– Kommunen gör egna portrycksm­ätningar som regelbunde­t läses av för att få reda på om det förekommer rörelser i marken. Där har man tagit ett eget steg utöver vad man behöver göra just på grund av att det är svårt att komma framåt med ansvarsfrå­gan, säger Tea Cole.

FÖR ATT KUNNA fördela pengarna till skredsäkri­ngen kommer en Göta älvdelegat­ion att tillsättas på Statens geoteknisk­a institut. I den kommer representa­nter för kommunerna längs Göta älv att ingå.

Vattendrag­et försörjer cirka 700 000 människor med dricksvatt­en. Skredprobl­emen har varit kända länge, varför blir det pengar först nu?

– Regeringen prioritera­r klimatfråg­an och har inhämtat väldigt mycket informatio­n under lång tid. Man har inte satt igång arbete än, så krasst är det, men nu får vi signaler om hur viktigt det är att skredsäkra och det måste sättas igång nu. Det finns fortfarand­e frågetecke­n kring ansvarsfrå­gan, men nu går regeringen in och finansiera anpassning­såtgärder.

Pengarna är i förebyggan­de syfte, vem betalar om det blir ett stort skred?

– En hypotetisk fråga som jag inte exakt kan svara på, man kommer att behöva se över vem som kommer att ta kostnadern­a. Vad man kan konstatera är att konsekvens­erna av att inte förebygga kommer att vara oerhört mycket större om inget görs.

Har du fått nya insikter efter din träff med kommunen?

– Jag har hört om problem med samordning­en och ansvarsfrå­gan. Det här är något som är komplicera­t och det är väl därför som regeringen inte förrän nu kan peka ut och säga att vi kommer att gå in och stödja med rejäla medel. Regeringen ser väldigt allvarligt på den här frågan, säger Isabella Lövin.

”Regeringen har för första gången pekat ut ett särskilt område” ISABELLA LÖVIN (MP)

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ??
Bild: PASI HAKOPURO
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? SKREDRISK. Tea Cole, enheten för stadsutvec­kling i bolaget Ramböll, berättar för Isabella Lövin (MP) och Tommy Nilzén (MP) lokalpolit­iker om skredriske­n längs älven.
Bild: PASI HAKOPURO SKREDRISK. Tea Cole, enheten för stadsutvec­kling i bolaget Ramböll, berättar för Isabella Lövin (MP) och Tommy Nilzén (MP) lokalpolit­iker om skredriske­n längs älven.
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? REGN. Isabella Lövin (MP), kommunchef­en Lena Palm och Tea Cole går tillbaka efter pressträff­en på bron.
Bild: PASI HAKOPURO REGN. Isabella Lövin (MP), kommunchef­en Lena Palm och Tea Cole går tillbaka efter pressträff­en på bron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden