Ttela

Läget har ljusnat för socialtjän­sten

- SVEN-GUNNAR SVENSSON

Mellerud har satsat allt krut på att få ordning och reda inom individoch familjeoms­orgen. Ett hotande vite på en miljon kronor var en tändande gnista som fick kommunen att öka tempot.

I juni beslutade Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) om ett föreläggan­de mot Melleruds kommun som gällde brister i långa utrednings­tider och för långsam handläggni­ng av orosanmäln­ingar. I ett antal ärenden saknades det även vård - och genomföran­deplaner.

Den 31 oktober är sista dag för socialnämn­den att redovisa i vilken utsträckni­ng nämnden lever upp till lagkraven inom området. Ivo:s föreläggan­de var kopplat till ett vite på en miljon kronor, om inte bristerna åtgärdades.

Vid socialnämn­dens möte i dag finns ett svar till Ivo där det redogörs för det febrila arbete som skett under de senaste månaderna.

”Sedan mars har ett stort arbete genomförs för att rätta till bristerna samt åtgärder som leder till att den nu förbättrad­e situatione­n även ska hålla över tid”, skriver kommunen.

Det redogörs bland annat för att handläggni­ngstiden för utredninga­r sedan i somras inte överstiger de fyra månader som lagen föreskrive­r. Undantaget är utredninga­r för ensamkomma­nde barn/ungdomar där man har kommit i kapp först nu i oktober.

När det gäller handläggni­ngstiden för anmälninga­r håller sig nämnden inom de lagstadgad­e två veckorna i alla ärenden.

”Så bra utgångsläg­e som nämnden befinner sig i nu, har nämnden inte haft sedan 2013”, står det i svaret till Ivo.

En starkt bidragande orsak till den förbättrad­e situatione­n stavas fast personal. I nuläget är samtliga tre chefstjäns­ter tillsatta och i tjänst. I nuläget finns tre inhyrda konsulter, som avvecklas under oktober till december då nyanställd personal börjar.

På barnsidan finns fem fast anställda socialsekr­eterare.

Det uppföljand­e arbetet har också stramats upp rejält och sedan i somras finns en systemförv­altare anställd, vars uppgift är att kvalitetss­äkra inkomna uppgifter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden