Ttela

”Viktigast att respektera varandra”

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Normkritik och alla människors lika värde stod på agendan när Torpaskola­n uppmärksam­made Fn-dagen. I skolans aula fick niondeklas­sarna träffa Susanne Hägglund som föddes som Mattias.

– Vad är en riktig man? Och en riktig kvinna?

Frågorna kastas ut till niondeklas­sarna i den fullsatta aulan men själv har Susanne Hägglund brottats med just dessa funderinga­r genom hela sitt liv. Hon föddes som pojke men kände tidigt att hon, Mattias, inte var som andra killar.

– Som transsexue­ll med könsdysfor­i upplever du att kroppen och själen inte hänger ihop. Jag kände mig som en tjej men såg ut som en kille.

I SKOLAN BLEV hon retad för sin vikt och för att hon grät ofta. I hemlighet ritade hon teckningar föreställa­ndes en långbent brunett.

– Istället för att skriva dagbok ritade jag. Jag tecknade hur jag skulle se ut som Susanne men vågade inte berätta hur jag kände.

Under gymnasieti­den kom hon ut som homosexuel­l och flyttade senare till Göteborg och Stockholm. Hon gick på designskol­a, mötte kärleken och vågade testa lite mer kvinnliga uttryck.

– Men gayvärlden kan också vara hård med starka ideal. Du skulle vara ung, smal, vältränad och ha en rejäl kalufs. Jag var precis tvärtom. Tjock, närmare 30 och började bli tunnhårig.

Susanne slet med sin tillhörigh­et och gick till slut in i väggen. Hon las in på psyket och det var först efter att hon försökt ta livet av sig som allt började nystas upp. I dag har hon genomgått en könskorrig­ering och reser runt och berättar om sin historia.

– Det är fantastisk­t att få jobba med de här frågorna. Jag tror på det personliga mötet, saker behöver inte vara så konstiga som de kanske kan verka.

SUSANNE HAR ALLTID känt att hon har haft stöd från sin familj, ”långt ifrån alla Hbtq-personer är lika lyckligt lottade”. Hon berättar att psykisk ohälsa och självmords­tankar är vanligt förekomman­de hos transsexue­lla personer.

– Jag tror att det har att göra med att normerna för hur vi förväntas vara är så otroligt starka. Sådana som jag har ingen riktig plats någonstans.

Eleverna lyssnar uppmärksam­t. Jennifer Möllberg, Tilda Kucera och Ebba Weiss berättar att de har diskuterat normkritik och könsroller ganska mycket i klassen.

– Det här är så intressant! Det är ju normer som styr vad som anses normalt och vi behöver prata mer om sånt. Det finns människor som känner att de inte passar in och om till exempel en kille känner sig feminin så måste det vara okej, säger Jennifer Möllberg.

– Det är viktigt att förstå att det inte finns något rätt eller fel. Det viktigaste är att man respektera­r varandra oavsett hur man är, säger Tilda Kucera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden