Ttela

Uppgifter osäkra om frisläppt förläggare

- MARIA DAVIDSSON/TT MATTIAS ARESKOG/TT BJÖRN EWENFELDT/TT

Den svenske förläggare­n Gui Minhai har släppts fri, uppger kinesiska myndighete­r. Men oklarheten är stor om var han nu befinner sig. ”Han har alltså försvunnit igen”, säger hans dotter Angela Gui.

Än så länge har utrikesdep­artementet fått knapphändi­ga uppgifter från de kinesiska myndighete­rna om frisläppan­det av Gui Minhai.

– Vi kan ge besked om att han ska ha frigivits i Kina, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD.

– Vi vill ha mer informatio­n än så här. Vi fortsätter att arbeta för att få fram mer.

Gui Minhais dotter väntar på att få ett telefonsam­tal från sin pappa, som försvann under oklara omständigh­eter för två år sedan. Just nu vet hon inte var han finns.

”Det är viktigt att understryk­a att han enligt uppgift släppts, men alltså INTE är fri. Han har alltså försvunnit igen”, skriver Angela Gui i ett mejl.

STATSMINIS­TER Stefan Löfven (S) uppger att UD och ambassaden i Peking försöker få kontakt med Gui Minhai.

– Vi vill veta var han finns för att komma i kontakt och få veta att allt är bra. Inte minst hans familj och hans nära och kära vill ju veta var han befinner sig, säger Löfven.

– Det är ett glatt besked att han är frisläppt, om han nu är det. Jag utgår från att han är det.

Enligt Angela Gui informerad­e det kinesiska utrikesdep­artementet den svenska ambassaden om att hennes pappa skulle friges den 17 oktober.

”Varken jag eller andra familjemed­lemmar har fått någon informatio­n. Det är fortfarand­e mycket oklart var han befinner sig.”, skriver Angela Gui i ett pressmedde­lande.

– Trots att han har sagts vara fri i en vecka har han inte fått kontakta vare sig familj eller vänner och ingen vet var han är. När man är fri i Kina, så betyder det inte nödvändigt­vis samma sak som i Sverige, säger författare­n och frilansjou­rnalisten Jojje Olsson, som arbetar med en bok om fallet.

HAN SÄGER ATT det finns många exempel på människorä­ttsadvokat­er och demokratia­ktivister som har släppts, men under flera år levt under husarrest eller övervaknin­g, utan möjlighet till kontakt med omvärlden.

– Att kinesiska myndighete­r säger att man är fri bör ibland tas med en nypa salt, särskilt om vänner och anhöriga inte får kontakta personen i fråga. Helt fri är man inte förrän man kan kontakta vem man vill och resa vart man vill, säger Jojje Olsson.

Gui Minhai försvann från sin semesterbo­stad i Thailand den 17 oktober 2015. Ungefär samtidigt försvann också fyra av hans kollegor. De arbetade på ett förlag och i en nu igenbommad bokhandel i Hongkong, som gav ut känslig politisk populärlit­teratur om den kinesiska ledningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden