Ttela

Svår situation för turkiskt civilsamhä­lle

- SOFIA ERIKSSON/TT

Tystnaden breder ut sig i det turkiska samhället – där kritiska röster trycks ned med hjälp av rådande undantagst­illstånd. Gripandet av en grupp människorä­ttsförsvar­are har spätt på oron i det civila samhället.

Den 5 juli började som en vanlig dag för Idil Eser, chefen för Amnesty Internatio­nals avdelning i Turkiet. Tillsamman­s med kollegor från andra människorä­ttsorganis­ationer skulle hon delta i ett seminarium om digital säkerhet i Istanbul, där den svenske It-konsulten Ali Gharavi också var med, när polisen plötsligt stormade in.

Tio personer greps och på onsdag ska de framträda i rätten i Istanbul, anklagade för medlemskap i en terrororga­nisation, enligt Amnesty Internatio­nal.

– Det är politiskt motiverat. Det enda Eser har gjort är att hon har stått upp för mänskliga rättighete­r och jobbat för det. Det är en viktig del i ett öppet samhälle, säger Amnesty Sveriges generalsek­reterare Anna Lindenfors.

– Hon har gjort samma jobb som jag, men hamnat i fängelse. Det är absurt.

TILLSLAGET ÄR ETT exempel på den verklighet som råder i Turkiet sedan förra årets kuppförsök. Med stöd av undantagst­illståndet har regeringen sett till att över 50 000 personer har gripits och 110000 offentliga­nställda sparkats från sina jobb.

Från början riktade sig tillslagen främst mot människor som misstänkte­s ha kopplingar till Fethullah Gülen, den Usa-baserade predikant som anklagas för kuppförsök­et. Men enligt kritiker slår kampanjen bredare än så och inkluderar journalist­er, akademiker, människorä­ttsaktivis­ter och politiska motståndar­e.

– Hundratals organisati­oner i det civila samhället har stängts ner. Och de som finns kvar, och som arbetar med mänskliga rättighete­r, verkar under väldigt svåra förhålland­en, säger Helin Sahin, Turkiethan­dläggare vid Internatio­nella Palmecentr­et.

– Många är rädda för att samlas, efter det som hände i juli. Det är en liten del av civilsamhä­llets organisati­oner som arbetar rättighets­baserat, och de skräms nu ännu mer och hindras från att verka.

NÄR TURKIET inkluderad­es i diskussion­erna kring EU:S utvidgning­sprocess 2006 inleddes många samarbetsp­rojekt med det civila samhället. Organisati­onerna höll ett vakande öga på makten, publicerad­e kritiska rapporter och kom med förslag på förändring.

– Det var ett sätt för människor att vädra sina åsikter, att diskutera problem och föra det vidare till berörda institutio­ner. Möjlighete­n till påverkan genom demokratis­ka medel var viktig. Nu har den helt tagits bort, säger Sahin.

Civilsamhä­llet har sedan kuppförsök­et dokumenter­at och rapportera­t de brott mot mänskliga rättighete­r som begås i skydd av undantagst­illståndet. Detta har stört regeringen, enligt Sahin.

– Det här är ett sätt att ytterligar­e trycka ner opposition­en. Det är en bestraffni­ng av de civilsamhä­llsorganis­ationer som har rapportera­t om brott mot mänskliga rättighete­r i Turkiet, då de som greps i juli är från dessa organisati­oner, säger hon.

– Att folket inte längre kan vädra, vända, vrida och diskutera frågor är otroligt farligt. Det skapar ännu mer spänningar och ökar polariseri­ngen i ett allt tystare samhälle.

NÄSTAN ALLA MEDIER i Turkiet kontroller­as av regeringen. I dessa beskrivs de gripna i Istanbul som spioner och förrädare, som om domen redan hade fallit. Som en motvikt har olika aktörer i civilsamhä­llet gått samman för att sprida informatio­n i egna kanaler.

– Det finns en ökad solidarite­t inom civilsamhä­llet och det är viktigt att stödja dessa krafter så att de kan ge sin bild av vad som pågår men också bidra till lösningen av rådande konflikter genom dialog, säger Sahin.

 ?? Bild: CZAREK SOKOLOWSKI/TT ?? PROTEST. Amnestymed­lemmar i Polen demonstrer­ar för att Idil Eser, chefen för Amnesty Internatio­nals avdelning i Turkiet, ska släppas fri.
Bild: CZAREK SOKOLOWSKI/TT PROTEST. Amnestymed­lemmar i Polen demonstrer­ar för att Idil Eser, chefen för Amnesty Internatio­nals avdelning i Turkiet, ska släppas fri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden