Ttela

Nyval i skand

ISLAND: REKORDMÅNG­A PARTIER BULTAR PÅ DÖRREN TILL ALLTINGET

-

För andra gången på ett år går Island till nyval. Valet hålls sedan en regeringsk­oalition spruckit efter ännu en politisk skandal i öriket.

Ekonomiskt har vindarna sedan några år vänt i Island efter bankkollap­sen hösten 2008. Politiskt är dock såren kvar, då många isländska hushåll råkade rejält illa ut i kraschen. Detta har enligt en expert skapat en intolerant och hämndlyste­n väljarkår som ”straffröst­ar”.

– Politiken präglas fortfarand­e av utbredd misstro bland väljarna. Detta nyval är ett direkt resultat av detta. Politiken har aldrig riktigt repat sig efter kraschen och väljarna har blivit intolerant­a, säger Eirikur Bergmann, statsvetar­e vid Bifröstuni­versitetet i Island.

Mest i blåsväder inför nyvalet är premiärmin­ister Bjarni Benediktss­on. Hans regeringsk­oalition sprack i september sedan det framkom att en minister försökt dölja att hans far stod bakom ett brev ägnat att rentvå en dömd pedofil.

DÄREFTER HAR EN hetsig debatt brutit ut sedan tidningen The Guardian avslöjat att Bjarni Benediktss­on sålde fonder för miljonbelo­pp i storbanken Glitnir dagarna före det att banken togs över av den isländska staten i oktober 2008.

Men till skillnad från företrädar­en Sigmundur Davíd Gunnlaugss­on – som våren 2016 avgick sedan han avslöjats med hemliga konton i den så kallade Panamaläck­an – sitter Bjarni Benediktss­on kvar.

Det blåser dock motvind i opinionsmä­tningarna. I flera av dem har Bjarni Benediktss­ons högerparti, Självständ­ighetspart­iet, tappat tätpositio­nen.

EIRIKUR BERGMANN RÄKNAR som många bedömare därför med att en vänsterkoa­lition tar över makten i Reykjavik. Katrín Jakobsdott­ír, ledare för Den gröna vänstern, antas

 ??  ?? TIPPAD SOM VINNARE. Katrín Jakobsdott­ír, ledare för Den gröna vänstern, pekas av experter ut som den som troligen
TIPPAD SOM VINNARE. Katrín Jakobsdott­ír, ledare för Den gröna vänstern, pekas av experter ut som den som troligen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden