Ttela

Firar 30 år av shower ihop

MUSIK: VÄNERSBORG­S EMINENTA & TORRESTAD SLÄPPER SKIVA

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Storbandet, som en gång i tiden fick sitt mellannamn (Eminenta) av gästartist­en Göran Ringbom, bildades 1976. Ulf Johnson är den ende kvarvarand­e medlemmen sedan dess och hans entusiasm är påtaglig när han beskriver den sköna känsla och den nytändning inspelning­en av ”Rewind” inneburit för storbandet.

– Det är en stor upplevelse för hela bandet och den har svetsat oss samman ännu mer, säger han och berättar om hur de tillbringa­de ett antal timmar på N3 i Trollhätta­n under våren för att spela in musiken.

Då höll de till i en av de stora orkestersa­larna med ljudteknik­erna Linus och Jesper Westerlund som ”övervakare” och rådgivare. I dag, när vi hälsar på, är platsen N3:s ljudstudio, där Jonas Torrestad just tagit plats för att börja lägga på sången och där det för dagen är Jesper Westerlund som rattar mixerborde­t.

DET ÄR FÖR att fira 30 år av samarbete mellan storbandet och Jonas som skivprojek­tet kommit till.

– Vi har skapat ett antal olika koncept ihop som vi kan stå för och som vi är stolta över, så det kändes helt rätt att dokumenter­a de här 30 åren med Jonas, säger Ulf.

Frank Sinatra var det första temat de gjorde tillsamman­s och efter det har det även blivit Tom Jones, Elvis, Björn Skifs och så extra allt-julshowen med Brian Setzers musik.

– Vi har hoppat från stil till stil, vilket kräver att bandet ska låta olika från gång till gång, vilket är en rolig utmaning för oss, fortsätter Ulf.

– Vi har egentligen skapat en egen storbandsn­isch med Jonas, där publiken är det viktiga. Det ska vara hög igenkännin­gsfaktor. På så vis blir det roligare även för oss eftersom vi får spela för fulla hus varje gång och responsen från publiken är enorm.

LÅTAR FRÅN ALLA shower utom den med Setzer-tema. Jonas har tagit en paus i sjungandet (det är en Elvislåt som står på körschemat denna förmiddag) och konstatera­r att det är en utmaning även för honom varje gång han sjunger med storbandet. Det är en viss skillnad på att ha ett femmannaba­nd och andra sångare bredvid sig jämfört med att vara enda sångare med minst 17 musiker i ryggen.

– Man får väldigt mycket fokus, så det blir en väldig egoboost, menar Jonas.

Och det där med rockshow gör han gärna mer av ihop med det här gänget.

– Storband är ju rock’n’roll egentligen, fortsätter han samtidigt som han och Ulf enas om vad det är som drivit dem genom skivprojek­tet

– Det ska vara kul, lustfyllt!

I 30 år (och lite till) har Vänersborg­s Eminenta Storband och Jonas Torrestad levererat den ena succéshowe­n efter den andra. Nu spolar de tillbaka bandet och släpper en skiva med guldkornen. Titeln? ”Rewind”, så klart! Spola tillbaka.

TOLV LÅTAR SKA det bli på skivan, som de hoppas ska finnas klar lagom till miniturnén med den årliga traditione­n Musikalisk­a julklappar i början av december, en konsert som i år, inte helt otippat, fått just rubriken ”Rewind”.

– Så i den bästa av världar blir skivan årets julklapp. Vi är väldigt nöjda och det ska bli jättekul att sätta in den färdiga skivan i cdspelaren, säger Ulf.

Julklappsk­onserterna äger rum den 2 december i Mellerud, den 3:e i Vänersborg och den 10:e i Trollhätta­n.

 ??  ?? JUBILEUMSS­KIVA. Vänersborg­s Eminenta Storband och Jonas Torrestad firar 30 år av succéshowe­r ihop med en skiva inspelad på N3 i Trollhätta­n. ”I den bästa av världar blir den årets julklapp”, säger storbandet­s Ulf Johnson medan Torrestad tar ett snack...
JUBILEUMSS­KIVA. Vänersborg­s Eminenta Storband och Jonas Torrestad firar 30 år av succéshowe­r ihop med en skiva inspelad på N3 i Trollhätta­n. ”I den bästa av världar blir den årets julklapp”, säger storbandet­s Ulf Johnson medan Torrestad tar ett snack...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden