Ttela

Lugnt för Lindahl när Sverige vann

- JONAS DAGSON TT

Hedvig Lindahl höll nollan när Sverige överlägset slog Ungern med 5–0 i Vm-kvalet. Samtidigt blev hon historisk. Det var hennes 144:e landskamp och därmed är hon Sveriges mesta landslagsm­ålvakt genom tiderna.

SVERIGE UNGERN 5 0

Regnet öste ner över Borås arena när Sverige spelade sin andra Vmkvalmatc­h, förbundska­pten Peter Gerhardsso­ns första hemmalands­kamp sedan han tog över rodret i somras. Trots vädret fanns det många ljuspunkte­r.

– Med vatten på konstgräs handlade det om blixtfotbo­ll. Men jag är nöjd med attityden, jag är nöjd med målen, säger Gerhardsso­n.

FÖR REKORD-LINDAHL, som debuterade i landslaget 2002, blev det en lugn kväll. En kort bakåtpass av Linda Sembrant höll på att ställa till det men med en benparad kunde Lindahl avvärja.

– Hon var farligast i dag. Men det gav mig chansen att göra något viktigt också, säger Hedvig Lindahl med ett leende.

Rekordet som hon övertar från Thomas Ravelli vill hon tona ner – lite.

– Jag är tacksam och glad och stolt, samtidigt som jag känner lite med Ravelli som förlorar det, säger Lindahl.

SVERIGE DOMINERADE FRÅN första minuten. Långa perioder kom inte ungerskorn­a över mittlinjen. Sverige gjorde sin främsta offensiva halvlek under 2017 och radade upp chanser.

Lina Hurtig inledde målskyttet med en ohotad nick i 14:e minuten.

När Sverige fick hörna i den tjugonde gick Hedvig Lindahl upp mot mittlinjen och satte i gång publiken som om det handlade om höjdhopp i friidrotts-vm. Till taktfasta applåder från 5 563 åskådare drog Nilla Fischer in andrabolle­n och Sverige hade 2–0.

– Regnet och kylan var det värsta jag varit med om. Jag trodde jag skulle dö, säger Lindahl om rollen som hejaklacks­ledare.

KOSOVARE ASLLANI GJORDE 3–0 på en elegant volley efter hörna innan Caroline Seger chippade in 4–0 sedan Stina Blacksteni­us kämpat ner två försvarare framför henne.

Men det hade kunnat vara både fem och sex mål redan före paus. Blacksteni­us missade två frilägen från nära håll och Marija Banusic sköt utanför från en position mitt i straffområ­det.

Andra halvlek inleddes starkt och Kosovare Asllani ökade på till 5–0 genom att förlänga en frispark med huvudet.

Men sedan kom spelet av sig och Sverige bevakade sin ledning. Noteras kan att Julia Roddar fick göra landslagsd­ebut.

FÖRBUNDSKA­PTEN Peter Gerhardsso­n öste beröm över Hedvig Lindahl efter matchen.

– En enormt passionera­d spelare som hela tiden vill utvecklas. Det personifie­rar henne och det är skälet till att hon står här i dag med rekordet.

Sverige har i och med segern full pott efter två matcher. Nästa match i Vm-kvalet spelas även den mot Ungern, den 5 april på bortaplan.

?? Bild: CARL SANDIN ?? GLADA MINER. Lina Hurtig jublar med lagkamrate­r efter Vm-kvalmatche­n i fotboll mellan Sverige och Ungern.
Bild: CARL SANDIN GLADA MINER. Lina Hurtig jublar med lagkamrate­r efter Vm-kvalmatche­n i fotboll mellan Sverige och Ungern.