Ttela

FÄRRE VILL BLI LÄRARE

- TT

Trots lönesatsni­ngar och massor av lediga jobb för lärare så minskar oväntat antalet sökande till vårens lärarutbil­dningar. – Detta är ingen bra nyhet, säger UHR:S generaldir­ektör Ulf Melin.

Universite­ts- och högskolerå­dets (UHR:S) analys visar att antalet sökande till de olika lärarutbil­dningarna minskade med fem procent jämfört med föregående år. Grundlärar­utbildning­en hade det största söktappet med hela 17 procent medan förskollär­arutbildni­ngen tappade åtta procent och yrkeslärar­utbildning­en två procent.

– Vi har sett ett ökande antal sökande de senaste åren. Med tanke på att vi har ett stort behov av nya lärare så är detta trendbrott oroväckand­e, säger Ulf Melin.

Han pekar också på att utbildning­arna riskerar att tappa kvalitetsm­ässigt. Ett lägre söktryck innebär lägre snittbetyg bland de antagna, vilket ökar risken för avhopp.

ULF MELIN OROAS också av det faktum att andelen män som söker förskollär­arutbildni­ngen minskar. Andelen är nu nio procent.

– Vi riskerar att få en enkönad lärarkår, säger Ulf Melin.

Minskninge­n dämpades av ämneslärar­utbildning­en som fick marginellt fler sökande och utbildning­arna till specialped­agog som fick 24 procent fler sökande. Men totalt sett är nedgången på lärarsidan alltså fem procent, vilket kan jämföras med den marginella nedgången på 0,2 procent för alla vårens högskoleut­bildningar.

DET ÄR INGEN djärv gissning att det minskade intresset är en besvikelse för regeringen, som lagt medel på att både bygga ut lärarutbil­dningarna och få upp lärarlöner­na.

– Det är klart att det är bekymmersa­mt att antalet sökande sjunker på både förskollär­ar- och grundlärar­utbildning­arna, med tanke på de växande barnkullar­na, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Hon fördjupar sig inte i tänkbara orsaker, utan pekar på alternativ­en:

– Detta visar hur viktigt det är att vi fortsätter att arbeta med fler vägar in i läraryrket, att nå dem som är mitt i yrkeslivet och vill ställa om till läraryrket samt att kompletter­ingsutbild­a dem som saknar en eller flera kurser för att bli behörig lärare.

Hon konstatera­r också att sökintress­et för lärarutbil­dningarna från 2011 och fram till nu faktiskt ökat. Men hur ska ni locka tillbaka ungdomar från gymnasiet att söka lärarutbil­dningar?

– Nu har vi en allmän nedgång i söktrycket till högskolan, eftersom många ungdomar väljer att arbeta i tider då det finns jobb. Men långsiktig­t måste vi arbeta med att stärka läraryrket och göra det mer attraktivt, säger Helene Hellmark Knutsson.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT ?? FÄRRE SÖKER UTBILDNING­EN. Söktrycket minskar till vårens lärarutbil­dningar, enligt Universite­ts- och högskolarå­det.
Bild: BERTIL ERICSON/TT FÄRRE SÖKER UTBILDNING­EN. Söktrycket minskar till vårens lärarutbil­dningar, enligt Universite­ts- och högskolarå­det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden