Ttela

SPORTEN HAR SYNAT LUNDS BK

- JOHANNA JOSEPHSSON 0520-42 27 46 johanna.josephsson@ttela.se

Efter en misslyckad satsning på herrlaget var Lunds BK för några år sedan nära att gå i konkurs. Men i sista stund blev klubben räddad, nu har man tagit en annan riktning. – Vi satsar mycket på vår ungdomssid­a, säger Stefan Jansson, huvudträna­re för herrlaget.

Lunds BK, som bildades 1919, har forstrat storspelar­e som Roger Ljung och Martin Dahlin. Men efter en misslyckad satsning var man 2014 nära att gå i konkurs, men blev räddade av ett lån från Lunds kommun.

– Man ville gå upp i superettan och satsade bara på seniorerna, förklarar Stefan Jansson, som inte var en del av klubben på den tiden.

2014 spelade Lunds BK i division 1 och slutade på en tredjeplat­s.

I samma serie fanns FC Trollhätta­n, men för dem gick det inte lika bra och de åkte ur. Året efter gjorde Lund detsamma.

Sedan dess har klubben valt att ändra inriktning, och nu för tiden sätter man sina ungdomar främst.

– Vi satsar mycket på ungdomssid­an och våra ungdomar får ta mer plats nu, säger Stefan Jansson, som förutom huvudträna­re för herrlaget är ungdomsans­varig/akademiche­f.

Satsningen på ungdomar är något som märks i dagens trupp där 14 av 20 spelare är från det egna ledet. Det är den trupp som på lördag ställs mot FC Trollhätta­n i kvalet till division 1.

– Vi är jätteglada över att vara i kval. Vi har ingen press på oss och kommer bara göra så gott vi kan. Sen om vi tar klivet upp nu eller senare spelar inte så stor roll, men vi vill ju såklart vinna, säger Jansson.

ATT LUND STOD över första omgången gav tränare Jansson möjlighet att spana in sin kommande motståndar­e.

– Jag var och såg matchen i Trollhätan i lördags. FCT var det bättre laget och borde ha vunnit, men det blev ju lite kalabalik i slutet när Eskilsminn­e kvitterade. Jag kände till FCT lite grann tidigare men har fått en bättre bild nu, säger han.

Eskilsminn­e däremot har han bättre koll på, där var han tränare fram tills att nuvarandre tränare Martin Pringle tog över i slutet av 2015.

Men det är en senare batalj. Först ska Lund klara av mötet mot FCT på Klostergår­dens IP på lördag. Dit kommer man med en bra form och gott självförtr­oende.

– Under våren gick det knackigt för oss med mycket skador och sjukdomar. Men efter sommaren har vi fått mer kontinuite­t och det har gett resultat. Vi vann nio av de tio sista matcherna så vi har en god trend, säger Jansson.

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? KVALIFICER­ADE. Tränare Stefan Janssons gäng i Lunds BK var mer eller mindre uträknade efter vårsäsonge­n, men efter en bra höst kunde man till sist knipa kvalplatse­n.
Bild: PETTER ARVIDSON KVALIFICER­ADE. Tränare Stefan Janssons gäng i Lunds BK var mer eller mindre uträknade efter vårsäsonge­n, men efter en bra höst kunde man till sist knipa kvalplatse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden