Ttela

Utredning om falska mejl nedlagd

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Utredninge­n kring ett av försöken att med falska mejl lura Vänersborg­s kommun att betala ut pengar har lagts ner.

Polisen lägger ner utredninge­n kring ett av försöken till bedrägeri där kommunalrå­det Marie Dahlins (S) mejladress användes.

I februari försökte någon lura till sig pengar av Vänersborg­s kommun genom att i ett mejl låtsas vara kommunstyr­elsens ordförande Marie Dahlin. Bedragaren använde hennes mejladress och påstod att hon hade köpt ett konstverk för 10 800 euro. Pengarna skulle sättas in på ett konto i en spansk bank.

FÖRSÖKET TILL lurendreje­ri upptäcktes och polisanmäl­des. Men nu har förundersö­kningen lagts ner. Motivering­en lyder: ”Brottet har begåtts utomlands och bevisning finns inte tillgängli­g här. Det finns inte heller förutsättn­ingar för internatio­nell rättslig hjälp.”

Kommissari­e Stefan Hallqvist, på polisen i Vänersborg, bekräftar att ett ärende om försök till bedrägeri mot kommunledn­ingen i Vänersborg har lagts ner. Och han konstatera­r ett det är mycket svårt att utreda den här typen av brott.

– Problemet är att man studsar mejlen mot olika servrar, säger han.

Servrarna finns i flera länder och manövern genomförs för att göra det svårare att hitta den verklige avsändaren som kan befinna sig utomlands men lika gärna vara i Sverige. Är det över huvud taget möjligt att klara upp ett sådant här ärende?

– Det går men det beror på vilka servrar man har använt sig av, hur långt vi kan spåra mejlen tillbaka. De här ärendena måste upp i straffskal­an om vi ska kunna få ut uppgifter, säger Stefan Hallqvist.

Han tar USA som ett exempel.

– Det måste vara minst två år i straffskal­an för att vi ska få öppna en server där. Men det varierar väldigt mellan olika länder.

Det senaste bedrägerif­örsöket där någon försökte använda Marie Dahlins mejladress skedde i september. Då försökte en bedragare få kommunen att flytta pengar till en utländsk bank. Även det här försöket till lurendreje­ri upptäcktes och stoppades. Polisen utreder fortfarand­e fallet.

Kommunens säkerhetss­amordnare Caroline Arvaker har egentligen inga större förhoppnin­gar om att polisen ska komma vidare i det ärendet heller. Men man kommer fortsätt att anmäla bedrägerif­örsök.

– Vi kommer att anmäla i alla fall. Det är ett brott som har begåtts och det ska alltid anmälas, säger hon och menar att brottet då i alla fall kommer med i statistike­n.

DET ÄR FÖRSTÅS inte bara Vänersborg som utsätts. Stefan Hallqvist berättar om ett liknande fall inom Uddevalla kommun i våras. Och där gjordes också en utbetalnin­g.

– Men man lyckades stoppa pengarna, det var bara ren tur att man hann ikapp dem. Kommer de till en server utanför EU blir det extremt svårt.

”Vi kommer att anmäla i alla fall. Det är ett brott som har begåtts och det ska alltid anmälas”

 ?? Bild: ÅSERUD, LISE ?? SVÅRLÖST. Att leta rätt på den som försöker genomföra bedrägerie­r via mejl är mycket svårt. Ett av fallen där kommunalrå­det Marie Dahlins mejl användes har lagts ner.
Bild: ÅSERUD, LISE SVÅRLÖST. Att leta rätt på den som försöker genomföra bedrägerie­r via mejl är mycket svårt. Ett av fallen där kommunalrå­det Marie Dahlins mejl användes har lagts ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden