Ttela

Nevs viktigaste avtal påskrivet

NYHETER: Nevs och kinesiska taxijätten Didi skrev under onsdagen på ett genomgripa­nde samarbetsa­vtal. Tillsamman­s ska de utveckla en bil för Didis plattform. Avtalet leder också till att produktion­en i Trollhätta­n kommer igång tidigare.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

Didi och Nevs har kommit överens om ett avtal. Förutom att gemensamt utveckla en bil för Didis plattform går taxijätten in som partner. Didi har även aviserat att de vill ersätta delar av sin fordonsflo­tta med Nevs elbilar.

”We will conquer the world together”

Med de orden avslutade Nevs koncernche­f och tillförord­nade vd:n Stefan Tilk ceremonin där Didi Chuxing skrev under sitt samarbetsa­vtal på Högskolan Väst. Båda parter var märkbart nöjda över avtalet och varför det är så lovande förtydliga­de Tilk ytterligar­e under den senare pressträff­en ute på Nevs.

– För någon annan tidning beskrev jag det hela som en våt dröm. Det var kanske lite olyckligt sagt, men det är den dröm att vi har fått till det här avtalet med Didi, säger Stefan Tilk.

Didi som Nevs nu slutit ett avtal med är ett gigantiskt företag med globala ambitioner. Didi kan beskrivas som Kinas Uber och förutom att vara landets största taxiföreta­g har de även hyrbilsver­ksamhet och linjebussv­erksamhet. Nevs som biltillver­kare är en putte på den globala marknaden. Att samarbetet nu inletts beror enligt Tilk på ett stenhårt arbete från Nevs sida. Ett arbete som under året gett frukt.

– Vi var det första utländska företaget som fick en produktion­slicens (i Tianjin reds anm). Didi ser att vi är innovativa men samtidigt väldigt formbara. Man kan gå till andra större biltillver­kare som Volkswagen eller BMW men det hade inte gått. Vi kan vara med och formas ihop, därför tror jag att de har valt oss.

AVSIKTEN MED AVTALET presentera­des redan i sommar och innehåller ett antal olika delar. För det första går Didi in som partner i Nevs. Tillsamman­s ska de båda företagen också utveckla Nevs 9-3 som ska vara anpassad till Didis mobilitets­lösningar. Utveckling­en av den gemensamma produkten kommer att ske både i Trollhätta­n och i Tianjin. 2020 vill även Didi ha en miljon elbilar i sin flotta, tanken är att en stor del av dessa bilar ska produceras av Nevs. Didis ambitioner om att komma in på den globala

och europeiska marknaden kan även det leda till mer produktion i Trollhätta­n.

Att Didi valt att ingå avtalet beror enligt deras vd Lui Haijing på att de delar samma vision.

– Vi vill egentligen samma saker tror jag. Både Didi och Nevs vill ha mer effektiva transporte­r. För oss är det också väldigt viktigt att de producerar el-bilar. Både ur miljösynpu­nkt, men också att det är billigare att köra en el-bil, säger Lui Haijing.

Båda företagen delar också framtidsvi­sionen om bilar som något man delar på,

– Bilar i dag är designade för att de ska ägas av privatpers­oner. I framtiden vill vi designa bilar så att fler ska kunna dela på dem.

HUR MÅNGA AV dessa bilar Didi faktiskt kommer att köpa är i nuläget inte bestämt.

– Deras första bil kommer att presentera­s nästa år. Därför är det något vi diskuterar, fortsätter Lui Haijing.

Avtalet skrevs under i samband med innovation­srådets träff på Högskolan Väst. Vid själva underteckn­andet närvarade både statsminis­ter Stefan Löfven samt miljöoch klimatmini­ster Isabella Lövin. Statsminis­tern såg avtalet som något positivt för hela landet.

– Samarbetet mellan Kina och Sverige stärks ytterligar­e. Det finns en kinesisk nyfikenhet på Sverige, sa han.

ÄVEN TROLLHÄTTA­NS LEDANDE politiker, kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S) ser avtalet som något positivt. Han anser också att det som händer med Nevs känns mer trovärdigt än det Victor Muller försökte åstadkomma med Saab.

– Nu finns det en stabilare finansieri­ng bakom. Det är ett antal trygga ägare och det borgar för att det känns bättre, säger han.

 ??  ?? LIKA BARN. Pressuppbå­det när Nevs och Didi underteckn­ade sitt avtal var stort. Enligt både nevs vd Stefan Tilk och Didis dito Lui Haijing beror avtalet på att de delar samma vision.
LIKA BARN. Pressuppbå­det när Nevs och Didi underteckn­ade sitt avtal var stort. Enligt både nevs vd Stefan Tilk och Didis dito Lui Haijing beror avtalet på att de delar samma vision.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? KRAMKALAS. När avtalet väl var påskrivet passade Nevs vd Stefan Tilk på att ge Didis vd Lui Haijing en björnkram.
Bild: STEFAN BENNHAGE KRAMKALAS. När avtalet väl var påskrivet passade Nevs vd Stefan Tilk på att ge Didis vd Lui Haijing en björnkram.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden