Ttela

Tondöva beslut om mer makt till EU

EU. I skuggan av brexit-förhandlin­garna har Eu-länderna enats om riktlinjer för en så kallad social pelare – nya regler som både dikterar och sätter miniminivå­er för medlemslän­dernas välfärdspo­litik.

- JOAKIM BROMAN Liberala nyhetsbyrå­n

Förslaget är ett utmärkt exempel på den tondövhet som präglar hela Eu-bygget, och som ytterst orsakade brexit.

Den 17 november samlas EU:S stats- och regeringsc­hefer i Göteborg för ett toppmöte om rättvisa jobb och tillväxt. Men på agendan finns också det numera enhälligt uppbackade förslaget om en social pelare, som är klart att underteckn­as.

Om det träder i kraft innebär det bland annat att Eu-länderna förbinder sig till nya regler om minimilöne­r, arbetsrätt och socialförs­äkringarna­s utformning. Ett av de mest kontrovers­iella förslagen gäller föräldrafö­rsäkringen, där EU kommer att kräva minst fyra månaders föräldrale­dighet för varje förälder. Precis som med de svenska ”pappamånad­erna” ska man inte kunna överlåta dessa till sin partner. Föräldrar ska också ha rätt att gå ner till deltid eller kräva flexibel arbetstid.

De flesta förslagen i den sociala pelaren är att betrakta som golv i en välfärdsst­at, och kommer därför inte att påverka Sverige i lika hög utsträckni­ng som vissa andra länder, eftersom vi redan nu har generösa system. Den svenska modellen för lönesättni­ng påverkas inte heller.

Men kravet på fyra månaders föräldrafö­rsäkring är ett exempel på hur delar av vår välfärdspo­litik kommer att dikteras från Bryssel. Det borde oroa även den som är för innehållet i de enskilda förslagen.

För i praktiken innebär den sociala pelaren ännu en stor maktförskj­utning uppåt i Eu-pyramiden. Socialdemo­kraterna jublar, eftersom de ser det som en möjlighet att genomföra sin politik i hela EU. Men dörren som öppnas till nya lagstiftni­ngsområden kan också användas av andra. Vad händer till exempel om EU bestämmer sig för att harmoniser­a abortregle­rna?

Det finns förvisso mycket att säga även om det politiska innehållet i den sociala pelaren, speciellt för länder som inte har utbyggda välfärdsfö­rmåner. De olika förvaltnin­gstraditio­nerna, samhällsmo­dellerna och politiska inriktning­arna i Europa har på många sätt varit kontinente­ns styrka. Harmoniser­ingar inom specifika områden tenderar i stället att bli märkliga kompromiss­er som gynnar de som har mycket politiskt kapital. Jordbruksp­olitiken är ett bra exempel.

För svensk del är dock huvudargum­entet mot den sociala pelaren att det förändrar formerna och gränserna för det europeiska samarbetet, och ger den överstatli­ga nivån möjlighet att blanda sig i allt mer. Det sätter gränser för den nationella politiken, men skadar också hela Eu-projektets legitimite­t.

Britterna röstade för att lämna EU för att det fanns en utbredd skepsis mot ”an ever closer union”, ett samarbete som hela tiden fördjupas och expanderar. De rörelserna mullrar under marken i allt fler länder. Det borde Eu-ledarna lyssna på, i stället för att tondövt skråla Europahymn­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden