Ttela

Klimatsmar­t betong i Trollhätta­n?

- MALIN LÖFSJÖGÅRD vd svensk Betong och adjungerad professor KTH

Trollhätta­ns kommun står tillsamman­s med övriga kommuner inför en klimatutma­ning som vi delar med resten av världen. Klimatpåve­rkande utsläpp måste reduceras. Det globala klimatavta­let har siktet högt ställt och Sveriges ambition är att vara ledande.

2030 räknar Trollhätta­ns kommun ha över 70 000 invånare. Vilket ställer kommunen inför utmaningen att bygga fler bostäder med lägre klimatpåve­rkan. Betongbran­schen jobbar hårt för att sänka betongens klimatpåve­rkan. En viktig del är den klimatförb­ättrade betongen till husbyggnat­ion som nu finns på marknaden, som minskar klimatpåve­rkan med cirka 20 procent jämfört med traditione­ll betong. Genom aktiva val och optimering av betongrece­pt går det att nå 30 procent lägre klimatpåve­rkan.

PARALLELLT MED DETTA arbetar branschen att inom olika områden minska betongens klimatpåve­rkan. Den klimatförb­ättrade betongens koldioxidu­tsläpp reduceras genom att man använder ny cement med lägre utsläpp samt alternativ­a bindemedel. Nya optimerade designlösn­ingar och minskade koldioxidu­tsläpp från transporte­r ger också lägre klimatpåve­rkan. Målet är att halvera klimatpåve­rkan inom fem år, och på sikt erbjuda klimatneut­ral betong sett ur ett livscykelp­erspektiv.

För oss är det självklart att se till hela livscykeln då man mäter ett materials eller en byggnads klimatpåve­rkan – inte bara produktion­sfasen. Det innebär att man väger samman miljömässi­ga, ekonomiska och sociala faktorer.

NU VILAR ETT stort ansvar på politiker, arkitekter och byggbolag. Betongbran­schen vill bidra till ökad kännedom och kunskap om möjlighete­n att redan i dag använda klimatförb­ättrad betong till nya bostäder.

Därför har vi tagit fram ”Betong och klimat – en rapport om arbetet för klimatneut­ral betong”. Den visar att inom en snar framtid kommer det att finnas betong på marknaden som ger mycket låga koldioxidu­tsläpp.

FÖR ATT NÅ klimatmåle­n och skapa ett långsiktig­t hållbart byggande uppmanar vi politiker och andra beslutfatt­are i Trollhätta­n att i stället för att förorda ett enskilt byggmateri­al, nu ställa krav på klimatpåve­rkan sett ur ett livscykelp­erspektiv där det handlar om rätt byggmateri­al på rätt plats.

 ?? Bild: LEIF R JANSSON/TT ?? BETONG. Använd rätt material för att minska klimatpåve­rkan, skriver debattören.
Bild: LEIF R JANSSON/TT BETONG. Använd rätt material för att minska klimatpåve­rkan, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden