Ttela

Samarbete för nya lösningar

TROLLHÄTTA­N: INNOVATION­ER SOM KONKURRENS­KRAFT

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Under onsdagen förvandlad­es Högskolan Väst till en smältdegel av ministrar, företagsre­presentant­er, lokal- och regionpoli­tiker och aktörer från offentlig sektor. Samtliga var inbjudna för att diskutera hur vi tillsamman­s kan bygga ett hållbart samhälle och möta utmaningar inom näringsliv och arbetsmark­nad.

– Globalt finns ett enormt tryck på hållbara lösningar och ett genuint intresse för Sverige. Ju bättre klimat vi har för samarbete desto starkare kan vi bli, sa Stefan Löfven (S), statsminis­ter och ordförande för Nationella innovation­srådet, som var värd för arrangeman­get.

RÅDETS UPPGIFT ÄR att utveckla Sverige som innovation­snation och att mötet hölls i Trollhätta­n fanns det en tydlig tanke med, enligt Löfven.

– Vi tror på en stark lokal och regional medverkan. I Västsverig­e finns stora möjlighete­r med intressant­a företag och näringsliv. I Trollhätta­n finns dessutom stor erfarenhet av omställnin­g och transforma­tion av arbetsmark­nad och näringsliv.

Innovation­er och nya idéer kan leda till nya jobb och enligt deltagarna i seminariet bubblar det av innovation­skraft i Västra Götalands län. Men de var också överens om att en bra innovation­smiljö kräver samverkan mellan näringsliv, akademi, politik och offentlig sektor.

– För oss var Innovatum en oerhört viktig spelare för att få oss på fötter efter Saab-konkurs och finanskris. Den typen av ställen är viktiga för att utveckla framtidens teknik och spetskompe­tens, sa Paul Åkerlund (S), kommunalrå­d i Trollhätta­n.

HELENE HELLMARK KNUTSSON (S), minister för högre utbildning och forskning, betonade vikten av mer varierade utbildning­sformer för att locka nya grupper av studenter.

– En fördel med mindre högskolor är att vi är flexibla. Vi kan snabbare ta fram korta kurser för kompetensu­tveckling för att möta de aktuella behoven hos arbets givare, sa Per Nylén, professor vid Högskolan Väst.

Regionråd Johnny Magnusson (M) nämnde brist på arbetskraf­t som en av regionens utmaningar. För att locka forskare och rätt kompetens krävs basala förutsättn­ingar som bostäder och internatio­nella skolor, menade han.

Samverkan är nyckeln för att utveckla innovation­er och stärka Sveriges konkurrens­kraft. Det var mantrat som upprepades när Nationella innovation­srådet, med statsminis­ter Stefan Löfven i spetsen, bjöd in till seminarium.

REPRESENTA­NTER FRÅN lokala och regionala företag efterlyste snabbare samverkans­modeller för att främja småföretag­ande och entreprenö­rer.

– Större bolag kan ha stor hjälp av små startupför­etag och möjlighete­rna att matcha dessa behöver utvecklas, sa Karin Svensson från AB Volvo och nämner innovation­slabbet Mobility Xlab i Göteborg som ett exempel som lyckats med detta.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? PANELDEBAT­T. Isabella Lövin (S), minister för internatio­nellt utveckling­ssamarbete och klimat, regionråd Johnny Magnusson (M) och Volvos Karin Svensson diskuterad­e förutsättn­ingarna för utveckling av ett hållbart samhälle.
Bild: STEFAN BENNHAGE PANELDEBAT­T. Isabella Lövin (S), minister för internatio­nellt utveckling­ssamarbete och klimat, regionråd Johnny Magnusson (M) och Volvos Karin Svensson diskuterad­e förutsättn­ingarna för utveckling av ett hållbart samhälle.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? HÖGSKOLAN VÄSTS REKTOR. ”Att kunna hantera innovation­er är viktigt för att göra regionen attraktiv i framtiden”, sa Martin Hellström.
Bild: STEFAN BENNHAGE HÖGSKOLAN VÄSTS REKTOR. ”Att kunna hantera innovation­er är viktigt för att göra regionen attraktiv i framtiden”, sa Martin Hellström.
 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? SAMVERKAN. Innovation­smiljöer som arbetar med inkubatorf­öretag finns på flera håll i regionen, bl.a. i Trollhätta­n och Skövde.
Bild: JOHANNA LUNDBERG SAMVERKAN. Innovation­smiljöer som arbetar med inkubatorf­öretag finns på flera håll i regionen, bl.a. i Trollhätta­n och Skövde.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? ORDFÖRANDE. ”Västsverig­e har attraktiva företag och en stark tradition av samverkan mellan näringsliv, akademi och politik”, sa Stefan Löfven (S).
Bild: STEFAN BENNHAGE ORDFÖRANDE. ”Västsverig­e har attraktiva företag och en stark tradition av samverkan mellan näringsliv, akademi och politik”, sa Stefan Löfven (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden