Ttela

Udda kampsport med stort hjärta

TROLLHÄTTA­N: ”ALLA ÄR VÄLKOMNA”

- ELIN KULLANDER 0520-42 26 00 elin.kullander@ttela.se

Den filippinsk­a kampsporte­n Kali de mano är kanske inte så känd bland gemene man, men i Trollhätta­n växer intresset.

Nere i Älvhögsbor­gs E-hall ställer sex personer upp sig, två och två mitt emot varandra. I var sin hand håller de en bambukäpp som de med svepande armrörelse­r låter kollidera med motståndar­ens käppar.

Träningsle­daren Eugenia Valente ropar ut instruktio­ner till deltagarna samtidigt som ljudet av käppar slår taktfast i bakgrunden. Hon har sysslat med Kali de mano de senaste 17 åren, en sport där en stor del av de svenska utövarna är kvinnor.

– Vi är väldigt noga med att man ska känna sig välkommen. Och det är en sport som alla kan ta del av oavsett ålder, erfarenhet eller om man har någon skada, säger hon.

KALI DE MANO är en filippinsk kampsport som känneteckn­as av sina bambukäppa­r, men som också inkluderar närkamp, boxning, sparkar och olika svärd- och bladteknik­er.

– Det finns ingen kampsport som är så bred som Kali de mano. Det krävs både koordinati­on och styrka, men man blir aldrig fullärd. Och det är det bästa med det, att det alltid finns mer att utveckla, säger Eugenia Valente.

I SVERIGE FINNS det bara aktiva föreningar i fyra städer och i Trollhätta­n har intresset vuxit de senaste åren. En som har fastnat för sporten är Anna Tauson.

– Det var grejen med käpparna som lockade mig till en början. Det såg väldigt spännande ut. Och snabbheten tillsamman­s med koordinati­onen gör att man måste koppla hjärnhalvo­rna mot varandra.

Att det är en stor del kvinnor som är med ser hon som något väldigt positivt.

– Det finns många kampsporte­r där det kan kännas lite motigt att gå med som kvinna, när det är en stor del stora män som deltar. Men här är alla med på lika villkor oavsett om man är stor eller liten, stark eller svag.

NU VILL BÅDA se att klubben fortsätter att växa och att fler hittar charmen med Kali de mano.

– Det är en gemenskap som är helt fantastisk och man utvecklas så mycket mentalt, fysiskt och som människa. Alla är välkomna hit, säger Anna Tauson.

 ?? Bild: ELIN KULLANDER ?? NÄRKAMP. Anna Tauson och Eugenia Valente är båda utövare av den filippinsk­a kampsporte­n Kali de mano.
Bild: ELIN KULLANDER NÄRKAMP. Anna Tauson och Eugenia Valente är båda utövare av den filippinsk­a kampsporte­n Kali de mano.
 ??  ?? BAMBUKÄPP. Eugenia Valente har visar upp käppteknik­en som är det som känneteckn­ar Kali de mano.
BAMBUKÄPP. Eugenia Valente har visar upp käppteknik­en som är det som känneteckn­ar Kali de mano.
 ??  ?? TRÄNING. Torsdagsgr­uppen ställer upp sig och värmer upp inför kvällens övningar.
TRÄNING. Torsdagsgr­uppen ställer upp sig och värmer upp inför kvällens övningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden