Ttela

”Så bryter Trollhätta­n utanförska­pet”

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Yrkesutbil­dning för 650 personer, praktikjob­b och sociala företag – det är några av Trollhätte­alliansens förslag för att bryta utanförska­pet. – Märkligt att majoritete­n inte utnyttjar åtgärder från den egna regeringen, säger opposition­srådet Peter Eriksson (M).

I sitt budgetförs­lag flyttar M, C, KD och L 16 miljoner kronor från kommunala arbetslösh­etsprojekt till yrkesutbil­dning. Via regeringen­s satsning på yrkesvux kan man få lika mycket, vilket alltså skulle ge 650 nya utbildning­splatser. Här finns också möjlighet för nyanlända att kombinera yrkesstudi­er med SFI.

Allianspar­tierna vill också att minst 100 nyanlända erbjuds introdukti­onsjobb i kommunen nästa år, då den nya arbetsmark­nadsåtgärd­en införs. Anställnin­garna görs störst nytta inom omsorg och skola och deltagarna ska kunna kombinera praktikjob­bet med lektioner i svenska, föreslår alliansen.

Vissa kommunala projekt går med vinst genom att arbetslösa utför uppdrag åt företag eller kommunen; de bör ställas om till sociala företag, menar alliansen, som också vill att kommunen ställer samma krav på socialbidr­agstagare som staten kommer att ställa på arbetslösa från och med nästa år: Utbilda dig eller bli av med ersättning­en/ bidraget!

– Det här är en budget för att bryta utanförska­p, till skillnad från majoritete­ns budget som kommer att leda till en ny skattehöjn­ing inom kort, säger Peter Eriksson.

Han tycker att det är ”fegt och förvånande” att S, V och MP inte utnyttjar de nya möjlighete­r som statsmakte­rna ger för att utbilda och förbereda för riktiga jobb, i en tid då över tio procent av Trollhätte­borna är arbetslösa samtidigt som arbetsgiva­re skriker efter folk.

ALLIANSEN TRYCKER OCKSÅ hårt på att mer bostäder måste fram i Trollhätta­n.

– Det är så ont om resurser på plan- och exploateri­ngsavdelni­ngarna att planer på bostäder inte blivit av. Vi vill lägga fem miljoner mer på plan- och bygglovhan­dläggning.

Opposition­spartierna vill också ge Eidar mer muskler, genom ett aktieägart­illskott på 200 miljoner.

– Bolaget sitter i en rävsax, majoritete­n säger nej till utförsäljn­ing och kapitaltil­lskott. Att Eidar kan bygga bostäder är viktigt, inte minst för att minska bostadsseg­regationen, säger Peter Eriksson.

Liksom tidigare vill partierna omfördela pengar till förskola och grundskola för att fler ska få gymnasiebe­hörighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden