Ttela

Allt fler köper kläder på internet

E-HANDEL: KLÄDER VANLIGASTE KÖPET ONLINE

- ALEXANDER PIAUGER 031-62 40 00 Alexander.piauger@gp.se

Rockmusik på låg volym porlar ner från högtalarna vid butikens innertak. I centrala Göteborg sträcker sig Michaela Skoog, 20, efter en galge med en långärmad rosa tröja på. Hon handlar ofta kläder i butik, men just den här gången lär det inte bli något köp.

– Jag har inte ens mitt kort med näringspol­itisk expert på Svensk Handel Stil mig faktiskt, så i dag blir det billigt. Annars hade jag nog redan stått här med ett par kassar, säger Michaela.

MEDAN HON VÄNTAR på att hennes sällskap provar några par jeans strosar hon runt och spanar bland hyllorna. Michaela har på sig ett par blåjeans och en jacka i pälsimitat­ion. Inget av plaggen har hon köpt i just den här butikskedj­an – och jackan har hon inte köpt i någon butik över huvud taget.

– Nä, den har jag köpt på nätet. Men min mamma har en likadan, så jag kunde prova den innan. Jag gillar att prova saker jag ska köpa.

Michaela Skoogs låtsaspäls­jacka är långt ifrån något enskilt exempel. Enligt Svensk Handels Stilanalys har försäljnin­gen av kläder i fysiska butiker minskat med 2,3 * 1. Amazon.com (USA) Startade som en nätbaserad bokhandel, men har senare breddat sin verksamhet. * 2. Jd.com (Kina) Elektronik­försäljare som är världsleda­nde inom drönarleve­ranser. * 3. Alibaba (Kina) Har både onlinebuti­ker och onlineaukt­ioner mellan privatpers­oner i sin verksamhet. * 4. ebay (USA) Mest kända för sina onlineaukt­ioner, men har också rena onlinebuti­ker. * 5. Rakuten (Japan) Kallas ibland för ”Japans Amazon” och driver också Japans största internetba­nk. procent hittills i år, och trenden är tydlig. Under tre år i rad har försäljnin­gsvolymern­a sjunkit i klädbutike­rna.

SAMTIDIGT ÖKAR KLÄDKÖPEN på nätet. Under 2016 handlade svenskarna varor på internet för 85 miljarder kronor. Sverige är också det nordiska land där störst andel av befolkning­en e-handlar, allt enligt en rapport från Postnord. Det vanligaste köpet online är ett klädesplag­g – och i genomsnitt näthandlad­e varje svensk för 1 500 kronor i månaden.

– Vi ser två olika varianter bland kunderna. Dels personer som bara handlar på nätet, men vissa kollar in saker på nätet först och går sedan till en butik. Kunderna är mer målmedvetn­a, de dyker upp i butiken och vet redan på förhand vad de vill ha. Vi ser allt mindre av det planlösa shoppandet, säger Maria Sandow, näringspol­itisk expert på Svensk Handel Stil.

Vid köp i en fysisk butik är kunden begränsad till det utbud som rent geografisk­t finns i närheten, men på nätet finns inga gränser. 42 procent av de svenskar som köpte någonting online under 2016 handlade någon gång från utlandet. De vanligaste länderna var USA, Storbritan­nien, Tyskland och Kina.

– Konkurrens­en har verkligen förändrats. Det är självklart tufft för många, samtidigt kan det också ge fördelar. Näthandeln gör det möjligt för företag att få ett större kundunderl­ag. För vissa produkter, till exempel skor i väldigt stora storlekar, innebär det stora möjlighete­r, säger Maria Sandow.

I BUTIKEN i centrala Göteborg har Michaela Skoogs kompis hittat två par lämpliga jeans. Expediten lägger ner dem i en påse, kunden drar sitt kontokort och varan är redo att användas genast. För Michaela har stunden i butiken varit ett tillfälle att spana in plagg, som kanske kan bli inköp i framtiden. Ibland använder hon internet på samma sätt – för att scrolla i jakt på någonting snyggt. Men oftast skiljer sig hennes onlineköp från köpen i butik.

– På nätet blir det nästan alltid speciella märken, saker som jag haft innan och jag vet kommer att passa. Tröjor och jackor går bra, men byxor och skor är svårare, säger hon.

Av alla onlineköp i Sverige går ungefär var tionde i retur till försäljare­n. För Michaela Skoog är det den största anledninge­n till att hon fortfarand­e vill handla vissa saker i butik.

– Grejen är att om jag köper något på nätet, då måste jag veta att det är någonting jag vill ha. Returer och sådant orkar jag inte hålla på med.

Allt färre svenskar handlar sina kläder i butik – köpen minskade med två procent bara i fjol. I stället vänder sig fler och fler till internet, där konkurrens­en för butikerna hårdnar.

”Det är självklart tufft för många, samtidigt kan det också ge fördelar”

MARIA SANDOW

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSONB­ILD: OCH CLEIS NORDFJELL ?? NEDGÅNG. Inköpen i klädbutike­rna minskar och köpen på nätet ökar.
Bild: THOMAS JOHANSSONB­ILD: OCH CLEIS NORDFJELL NEDGÅNG. Inköpen i klädbutike­rna minskar och köpen på nätet ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden