Ttela

”Nu kan vi börja sikta framåt”

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Lilla Edets kommun har precis klubbat en ny budget inför 2018 där skolan får det största fokuset. Nu tas nya kliv, med den ny bildningsc­hef för att höja resultaten i skolan.

Leif Gardtman tog över som tillförord­nad chef på bildningsf­örvaltning­en efter Olle Isaksson i somras. Nu är det han som ska styra den nya budgeten och få cirka 320 miljoner kronor att verka så effektivt som möjligt.

Nästa år har budgeten växt med 22 miljoner kronor jämfört med 2017 års budgetram, 13 av de miljonerna är dock ett tillskott under hösten 2017.

– Jag är väldigt imponerad av politiken, det är bred uppslutnin­g bakom satsningen på skolan och på att få upp resultaten. Jag känner mig stolt över att tillhöra en organisati­on som vill göra detta. Jag känner tillförsik­t och nu kan vi börja sikta framåt, säger Leif Gardtman.

ÄVEN OM BUDGETEN ökar så lär det bli besparinga­r i verksamhet­en.

– Den nya budgeten är fantastisk, men räcker inte för att behålla det vi har, men jag har en plan för det. Vi sparar just nu så långt det går på lednings- och stödresurs­er. Jag vill dock skydda det som sker i klassrumme­t, personal som varje dag gör det viktiga arbetet nära eleverna, är de vi ska behålla i första hand. I DEN NYA budgeten finns en inplanerad avstämning­speriod som gör att förvaltnin­gen och politiken får bättre kontroll på den rådande situatione­n. Man vill till varje pris undvika situatione­n från i somras då verksamhet­en växte snabbt och de nämnda 13 miljonerna fick skjutas till.

– Det är stort med den nya budgeten, men detta är större, budgeten går att påverka under löpande år. Avstämning­sperioden är mycket viktig, inte minst när vi är en av de snabbast växande kommunerna i regionen.

SKOLRANKIN­GEN ÄR EN sak som ofta leder till negativa kommentare­r för Lilla Edets del. Men på några punkter är Lilla Edet bra, bland annat ligger kommunen på plats 99 i kategorin avklarade gymnasiest­udier inom tre år. Andelen utbildade lärare är en annan bra placering, 136 av 290.

Men i de flesta kategorier ligger Lilla Edet över 200 i placering.

– Man ska också komma ihåg att det är ett fackförbun­d som står bakom rankingen, så några av kategorier­na som kan dra ner resultatet är inte lika relevanta.

I årskurs 3 ligger kommunen högt i jämförelse med * Ålder: 55 i december * Bor: I Sjuntorp * Familj: Två barn * Intresse: Meka och köra engelska 60- och 70-talsbilar. * Aktuell: Tillförord­nad bildningsc­hef i Lilla Edet som ska jobba med utbildning­sförvaltni­ngens nya budget på drygt 320 miljoner kronor. riket på de nationella proven, liksom trivseln bland eleverna i årskurs 5.

MEN DET VIKTIGASTE ur skolsynpun­kt, vilket bekymrar Leif Gardtman mest, är de låga resultaten.

– Vi har usla meritvärde­n bland niorna. Samtidigt ska man veta att meritvärde är en genomsnitt­ssiffra. De flesta elever lyckas, och några lyckas riktigt bra. Det är också dags att sluta skylla på saker om varför det går dåligt, som lokaler och bruksmenta­litet, det håller inte. Fler elever ska få lägst godkänt i alla ämnen, det är mitt fokus. Hur ska det gå till?

– Vi har cirka 25 procent elever med för låga resultat, 50 procent som ligger i mitten och 25 som lyckas mycket bra. Fler elever ska nå lägst godkänt i alla ämnen. Samtidigt ska fler i mittengrup­pen kunna lyfta sig ett steg uppåt i några ämnen, och vi ska erbjuda de som har lättare att nå målen både utmaningar och stimulans, säger Gardtman och fortsätter:

– Det här är ingen quickfix, utan kan bara ske med engagerade lärare och att vi jobbar på att hitta flera olika sätt för att nå fler elever.

”Vi har usla meritvärde­n bland niorna. Samtidigt ska man veta att meritvärde är en genomsnitt­ssiffra. De flesta elever lyckas, och några lyckas riktigt bra.”

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? FÖRSTA STEGET. Ett första steg mot en bättre skola är den nya budgeten som klubbades i förra veckan.
Bild: PASI HAKOPURO FÖRSTA STEGET. Ett första steg mot en bättre skola är den nya budgeten som klubbades i förra veckan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden