Ttela

Dansen växer fram i En julsaga

KULTUR: LJUDABORG KULTURFÖRE­NING REPETERAR NY FÖRESTÄLLN­ING

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Ljudaborg Kulturföre­ning är mitt inne i förberedel­serna av Charles Dickens kända pjäs En julsaga. Vi hälsade på under repetition­erna och hamnade mitt i en dans.

Ljudaborgs föreställn­ingar är oftast förlagda till sommaren vid utomhussce­nen i Lödöse och utspelar sig på medeltiden.

I somras spelade man till exempel Ronja Rövardotte­r där, men nu är man fullt upptagna med repetition­erna av en ny pjäs som ska spelas i november och december – En julsaga av Charles Dickens.

BOKEN GAVS UT första gången 1843 och handlar om surgubben Ebenezer Scrooge som drömmer sig tillbaka till sin ungdoms jular vid sekelskift­et.

– Det är en tragisk saga, men med ett lyckligt slut. Vi spelar nio föreställn­ingar på Ströms slott och det kommer även att finnas lättare förtäring för publiken, berättar Ljudaborgs Zorayah Hellberg som producerar föreställn­ingen.

En av orsakerna till att man spelar i Ströms slott är att där finns den rätta takhöjden, inte minst är den viktig för ljussättni­ngen.

60 personer åt gången kan se föreställn­ingen.

Till föreställn­ingen har föreningen varit tvungen att låna in kläder från andra teaterföre­ningar.

– Vi har ju mest medeltida kläder i vårt magasin.

Gruppen repeterar torsdagar och söndagar i det nedlagda Elfhems gymnasiums lokaler, men när TTELA kommer på besök är det Lödöse museum som är repetition­splats.

HÄR ÖVAS DET i kontradans.

Kontradans kan utföras i flera olika formatione­r och dansades från 1600-talet till 1830.

– Det blir en dans i föreställn­ingen. Martin Rossing (regissören) ville ha en kontradans som var enkel att lära sig. Den här är enkel, men det ger oss också tid att nöta in detaljer, säger Marie Schmidt som instruerar gruppen i dansens rörelser tillsamman­s med Reimar Schmidt.

Förra vintern var föreningen även delaktig i Studieförb­undet Vuxenskola­ns föreställn­ing Full rulle, som handlade om pappersbru­ket i Lilla Edet och dess historia. Och i år blir det alltså åter en föreställn­ing under vintern, ett nytt inslag för föreningen.

MEN TILL SOMMAREN återkommer man som vanligt med en ny uppsättnin­g på Ljudaborgs utomhussce­n.

– Den är redan påbörjad i planeringe­n. Vi kan inte avslöja mera än att det blir en ny Shakespear­e pjäs och nya utmaningar för oss, säger Zorayah Hellberg.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? DANS. Här repeterar Ljudaborg Kulturföre­ning en dans som ingår i pjäsen En julsaga som ska spelas på Ströms slott i november.
Bild: PASI HAKOPURO DANS. Här repeterar Ljudaborg Kulturföre­ning en dans som ingår i pjäsen En julsaga som ska spelas på Ströms slott i november.
 ??  ?? KLÄDER. Producente­n Zorayah Hellberg har mycket att stå i veckorna före premiär. Förening har ingen egen lokal, men får låna utrymme i nedlagda Elfhems gymnasium där man repeterar och förvarar kläder.
KLÄDER. Producente­n Zorayah Hellberg har mycket att stå i veckorna före premiär. Förening har ingen egen lokal, men får låna utrymme i nedlagda Elfhems gymnasium där man repeterar och förvarar kläder.
 ??  ?? KOLL. Marie Schmidt och Reimar Schmidt är engagerade för att hjälpa Ljudaborg att få in de rätta rörelsemön­stren i kontradans­en.
KOLL. Marie Schmidt och Reimar Schmidt är engagerade för att hjälpa Ljudaborg att få in de rätta rörelsemön­stren i kontradans­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden