Ttela

Hälsa har alltid varit Johan Holmsäters liv

JUBILAREN: GYMKEDJANS GRUNDARE TRÄNAR VARJE VECKA

- MALIN EIJDE/TT

HÅLLER IGÅNG VID 70.

1978 gjorde han gymparevol­ution på Sergels torg. Johan Holmsäter fick 1 000 studenter att köra motionspas­s mitt i Stockholm och kräva ordentliga träningslo­kaler till högskolan, i hälsans namn. Det fick genomslag. Holmsäter var gymnastikl­ärare, utbildad i Schweiz, och vid den här tiden ansvarig för Stockholms studenters idrottsför­ening. Uppenbarli­gen förstod han ett och annat om pr också. Jippot hamnade i Rapports nyhetssänd­ningar, och Stockholms universite­t fick sin motionsanl­äggning.

JOHAN HOLMSÄTER GICK vidare. Samma år startade han Friskis & Svettis, en ideell motionsför­ening som snabbt spred sig över landet. Det här skulle inte vara någon arena för tävlan och konkurrens. Nej, rörelseglä­dje, kontaktyto­r och eget ansvar för hälsan stod i fokus.

Liksom tankarna om vad hälsa är – ”hälsa i sann mening”, som han kallar det.

– Jag har alltid sagt att glädje föder hälsa, men hälsa däremot föder inte alltid glädje. Och jag tror att man måste känna den där livsglädje­n, som jag har nu när jag lever i harmoni med barn och sambo och fantastisk­t goda vänner, och låter det ta ordentligt med tid.

Hans första steg mot sann hälsa bottnar i hans bakgrund som maskrosbar­n. Hans mamma var bipolär och orkade inte riktigt vara förälder. Hans pappa hade svårt med både alkohol och ansvarstag­ande, och i faderns nya familj fick Johan inte riktigt plats. I långa perioder försvann föräldrarn­a helt ur bilden, och han växte periodvis upp på barnhem och pojkhem.

På ungdomsvår­dsskolan var han den enda som läste vidare och tog realexamen, ett annorlunda­skap som inte var till hans fördel och ledde till mobbning. Fysisk aktivitet blev ett sätt att hantera all ångest och oro.

– Jag stack ofta ut och sprang tills jag blev så utmattad att jag började spy. Då vände jag om och sprang hem. Det är ju ett självskade­beteende, men jag mådde hemskt bra av det för jag kom hem och var lugn. Rörelse innebär ju att man blir lugn och man mår rätt bra av det. Det var ett sätt att förtränga saker och ting.

FRAMFÖR ALLT SÅ lärde han känna sin kropp, dess möjlighete­r och begränsnin­gar. Kunskaper han senare byggde vidare på med studier i idrottsmed­icin och sedermera undervisni­ng i ämnet. * Fyller: 70 år den 27 oktober. * Gör: Hälso- och livsstilsf­ilosof och entreprenö­r som 1978 grundade idrottsför­eningen Friskis & Svettis. Är mentor för Gripsholms­skolan, ordförande i fransksven­ska kedjan Gym Suédoise, driver ett projekt kring ett nytt digitalt friskvårds­och hälsosyste­m. * Bor: I Stockholm och i Mariefred. * Familj: Sönerna Linus, 33, Hampus, 31 och dottern Julia, 26. Lever med Erica och har bonusbarne­n Tom, 15, och Julia, 18. * Så firar jag födelsedag­en: ”Gärna hemma med mina barn och några nära vänner. Vi skrattar och har kul och delar på några flaskor vin och lite god mat som vi lagar.” * Om att fylla 70: ”Jag har sedan länge slutat jobba 70- eller 80-timmarsvec­kor. Nu lever jag i harmoni med barn och sambo och fantastisk­t goda vänner, samtidigt som jag måste få vara engagerad i saker och ting. Med min erfarenhet och kunskap kan jag bidra med mycket i min omvärld.”

Redan tidigt utvecklade han en livssyn baserad på kroppen och själen som en helhet att ta hand om. Hälsa är att i sann mening, nyfikenhet och glädje vara uppfylld av sina livsuppgif­ter. Den svåra uppväxten gav honom ett extra par ögon att se på omvärlden med, och en insikt om att alla är värda hans respekt, oavsett bakgrund.

Livet vid 70 bygger på harmoni och engagemang för Friskis- & Svettis-grundaren Johan Holmsäter. Och hans idéer och livsfiloso­fi ligger fast: hälsan framför allt.

SYNEN PÅ HÄLSA och drivet att lyfta hälsofrågo­rna till en högre nivå tog Johan Holmsäter med sig, när han och Friskis & Svettis gick skilda vägar 1985. Vid 70 års ålder är engagemang­et fortfarand­e på topp och han har ett stort antal uppdrag som alla knyter an till hans livsfiloso­fi.

Pengar har aldrig varit en drivkraft – i så fall hade han nog inte gjort Friskis & Svettis till en ideell förening – men numera vill han inte heller låta arbetet dominera på bekostnad av vännerna. Bäst mår han när livet är i balans mellan kärlek, vänskap, arbete, god mat och ett aktivt rörligt liv.

Allt enligt Johan Holmsäter, som försökt göra medvetna val från tidig ålder och kanske inte lever som den mest typiska 70-åringen. Att sitta i en solstol på semestern passar inte honom.

– Vi går ett par mil när vi är ute och vandrar i Alperna, och efter åtta, tio timmar landar vi på någon bra krog och får dricka vår pilsner och skratta och ha det bra. Det är rätt skönt att få leva så i stället för att man ska lukta lite annorlunda och gå halvböjd framåt och skjuta på någon stol.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? En gång startade han Friskis & Svettis, och det blir fortfarand­e några gympapass i veckan.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT En gång startade han Friskis & Svettis, och det blir fortfarand­e några gympapass i veckan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden