Ttela

Vandring med skodrama

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Nils-olof Karlsson från Frändefors har nu bara sexton kilometer kvar på sin långa vandring mot Santiago de Compostela i sol och regn med oförtruten kämpaglöd i med och motgång.

TTELA har följt Nils-olof Karlssons pilgrimsva­ndring och här kommer en rapport från honom. Vandringen var planerad att genomföras tillsamman­s med en kompis och det började finfint men efter ett antal vandrade mil har vännen nu tvingats avbryta på grund av skada.

Men – Nils-olof har sedan fortsatt på egen hand och ensamt blir det inte för det blir många möten med människor från olika länder.

– 6 oktober. Dagens vandring började med en vansinnigt brant backe på cirka en och en halv kilometer. Efter backen var det ganska plant men väldigt varmt – säkert över 30 grader. Under dagens vandring träffade jag en dam från Uppsala och en från Vetlanda som var polis.

Han trampar på med skoskav, sover i klostermil­jö och berättar om de jobbiga flugorna – lika jobbiga som vandringen.

– 8 oktober. I dag höll jag på att trampa på en orm, den liknade en huggorm.

I VISSA BYAR bor det bara runt hundra invånare.

– De flesta går ensamma – även jag. Man vill gå i sin egen takt. Men när vi kommer fram till dagens mål så umgås vi. Det är mycket skoj och skratt på kvällarna.

– 11 oktober. Efter tjugo kilometer och fem timmar så har jag hamnat i Lyon. Samma fina väder i dag som i går. Sitter nu i gamla stan och svalkar mig med en öl.

Ofta under vandringen har han tänkt på träningen hemma på STC i Trollhätta­n med Johanna och Philip som instruktör­er som puffat honom i träningen och känner tacksamhet till dem.

Många har tagit för mycket packning med sig, som blir för tungt och de slänger av lite kläder på vägen.

– 14 oktober. I morse hände en jobbig sak. Det är så att man tar av sig sina kängor vid speciella ställen och ställer stavarna där också. Jag hittade varken kängor eller stavar – tänkte att någon hade stulit dessa – höll på att få spader. Men det visade sig att jag hade letat på fel våning – ojoj vad jobbigt.

VANDRINGEN FORTSÄTTER I en uttorkad bäck full med sten i tio timmar. Framme vid en stor stenhög lämnar han sin sten han haft med sig hemifrån – alla gör likadant så högen är stor. I regn med regnponcho på och kraftig smog – som gör det tufft med andningen då Nils-olof har astma.

– I dag har jag bara gått femton kilometer – har fått ont i några tår därför gick jag inte längre. När jag skulle plåstra om tårna så visade det sig att en nagel hade lossnat.

Dagarna därefter gick ändå bra att vandra, lite kyligare några dagar men åter varmare igen. Många väljer att gå från Sarria till Santiago – det är tio mil.

– I Santiago få de ett bevis på att de har gått Santiago de Compostela – lite fusk kan man tycka.

Han har gått förbi områden där det varit skogsbränd­er.

– 24 oktober. Nyss mötte jag en gumma med två kor – mysigt. I dag vandrade jag 25 kilometer som tog nio timmar i kanonväder. Nu är det bara sexton kilometer kvar – känns skönt.

 ?? Bild: PRIVAT ?? DELMÅL. När Nils-olof Karlsson nådde Sarria var det bara tio mils vandring kvar.
Bild: PRIVAT DELMÅL. När Nils-olof Karlsson nådde Sarria var det bara tio mils vandring kvar.
 ?? Bild: PRIVAT ?? MÖTEN. Nils-olof Karlsson till höger har mött många under sin vandring.
Bild: PRIVAT MÖTEN. Nils-olof Karlsson till höger har mött många under sin vandring.
 ?? Bild: NILS-OLOF KARLSSON ?? OÄNDLIGT. Det blir långa vandringss­träckor i trettiogra­dig värme.
Bild: NILS-OLOF KARLSSON OÄNDLIGT. Det blir långa vandringss­träckor i trettiogra­dig värme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden