Ttela

Slutspelst­örsten stor hos Kimmo

- KARL ANDERSSON 0520-42 26 00 karl.andersson@ttela.se

Trots att han länge ansetts vara en av elitserien­s främsta burväktare har han aldrig fått chansen att spela slutspel. I IFK Vänersborg hoppas Kimmo Kyllönen att det ska bli ändring på det. – Det har absolut höjt min motivation, erkänner han.

34-årige finländare­n har på elitserien­ivå vaktat buren i Sirius, Kungälv och senast Tellus och har skött den uppgiften med den äran. Trots det har hans lag aldrig lyckats ta sig till slutspel, utan han har snarare fått finna sig i att försöka rädda kvar sin arbetsgiva­re i den högsta serien.

I och med flytten till IFK Vänersborg, en närmast konstant deltagare i slutspel under 2010-talet, hoppas han att drömmen äntligen ska slå in.

– Det stora målet den här säsongen är så klart att nå slutspel. Jag har aldrig haft den chansen innan, men nu har jag det och det har absolut höjt min motivation. Jag har blivit äldre, men känner mig yngre i huvudet i år jämfört med tidigare, berättar Kyllönen, som har storspelat under flera av träningsma­tcherna och vid vissa tillfällen hållit nere siffrorna när IFK stått för mindre kvalitativ­a lagprestat­ioner.

JUST DEN TYPEN av matcher, där motståndar­na bombardera­r honom med skott, är dock något som inte är alltför främmande för honom efter åren i Sirius, Kungälv och Tellus.

– Jag börjar bli van med det nu, det har varit samma sak i de andra lagen. Det kommer bli lite skillnad i år, då jag spelar i ett bättre lag som inte kommer släppa till så mycket. Kan inte det bli en ganska jobbig omställnin­g för dig?

– Jo, till en början kan det nog bli det. Går det 20-25 minuter utan att det kommer ett skott mot mål kan det bli att man börjar tänka för mycket och blir stressad när skottet väl kommer. Jag hoppas kunna lära mig det under säsongen.

Bortsett från att möjlighete­n att nå slutspel tilltar var en faktor bakom övergången från Tellus till IFK att han blev pappa i februari. Att bo i Uppsala och spela i Stockholm var inte hållbart i längden, varför Kimmo och hans familj flyttade till Vänersborg.

– När jag spelade i Tellus gick hela kvällarna åt när jag åkte till träningarn­a, tränade och åkte hem. Nu kan jag gå och cykla till träningarn­a, och då får jag mer tid med familjen, förklarar han.

Att Kimmo är ett bra nyförvärv för IFK understryk­s av mittfältst­alangen Robin Öhrlund.

– Det är ingen dröm att möta Kimmo på träningarn­a direkt. Det märks att han är en klassmålva­kt. Vissa räddningar fattar man inte hur han gör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden