Ttela

Skeptiska åkare ingen nyhet i skidvärlde­n

- LASSE MANNHEIMER TT

Stjärnor som Charlotte Kalla är starkt kritiska mot att införa skicrossel­ement i skidsprint­en Niklas Jonsson är också skeptisk. Det var han å andra sidan även för 20 år sedan, när liknande diskussion­er fördes om sprint. – Nu kan jag säga att jag hade fel, säger den före detta längdstjär­nan.

Tidigare i oktober satt han, som Sveriges representa­nt i längdkommi­ttén, med på Internatio­nella skidförbun­det (Fis) höstmöte i Zürich. Under mötets sista timmar diskuterad­es hur man kan förändra grenarna till framtida mästerskap, och en lista med förslag från Fis tjänstemän presentera­des.

Man kan väl konstatera att inte alla förslag har fallit i god jord hos de aktiva.

– Det hör inte hemma på seniornivå, säger Charlotte Kalla.

HON SYFTAR PÅ förslaget att slopa den klassiska sprinten till förmån för fristil, men det hon vänder sig emot är särskilt en del av förslaget: att införa ”element från skicross”.

– Den här biten med sprint och skicross är ingenting som jag ställer mig bakom. Det känns som en helt annan sport än den längdskidå­kning som jag började åka när jag var sju år.

Längdskidå­kningens skicross påminner en del om sin alpina motsvarigh­et: kurvor med större lutning, fler och brantare utförsback­ar och hoppmoment. Det har rapportera­ts i flera medier att det är det sistnämnda som Fis vill införa.

– Det tror jag att man har missuppfat­tat. Vi har inte ens diskuterat vilka element det handlar om, säger Niklas Jonsson.

HAN SÄGER ATT vissa trycker på för att införa en helt ny gren, skicross, men att det inte känns intressant i nuläget. Detsamma säger han om att införa hopp i sprinttävl­ingarna.

– Om en 80-kilosman kommer hoppande med de skidor som finns i dag, då går skidorna sönder. Jag kan inte garantera att det inte införs, men jag kan garantera att vi i Sverige inte vill ha det.

Han erkänner samtidigt att han för 20 år sedan, i sällskap med både Per Elofsson och hela det ryska landslaget, var en av dem som var mest skeptisk till att införa sprintgren­en.

– Nu kan jag säga att jag hade fel, sprinttävl­ingarna har tillfört väldigt mycket. Om 20 år kanske du får erkänna att du hade fel igen?

– Det kan vara så. Vi ser alltid allt därifrån vi står. Vi är lite konservati­va. Men om man ska hoppa och * Inte sedan VM i Oberstdorf 2005 har mästerskap­sprogramme­t för längdskido­r förändrats, då man införde masstart på damernas 30 km och herrarnas 50 km. * Det som presentera­des på Fis höstmöte i Zürich i år var inga konkreta förslag på nya förändring­ar, utan mer tankar i ett första läge. Som tidigast kan förändring­arna bli verklighet till VM i Seefeld 2019: Slopa skiathlon (15 km/30 km). Återinföra jaktstart (15 km/30 km), med startordni­ng utifrån resultaten från loppen med individuel­l start (10 km/15 km).

Ta bort den klassiska sprinten och låta alla sprinttävl­ingar gå i fristil – gärna med inslag från skicross.

Införa lagsprint med en kvinnlig och en manlig åkare i varje lag. sådana delar, då krävs det en helt ny utrustning.

En som medger sin konservati­va hållning är Stina Nilsson, tvåa i sprintcupe­n förra säsongen. Hon minns en tävling i Val Müstair 2015 då arrangören utan förvarning lade till ett runt 40 centimeter långt hopp i sprintlopp­et. Efter stora protester togs hoppet bort.

– Det förslaget flög väl inte riktigt. Det var inte så populärt så det röstar jag emot, säger Stina Nilsson.

– Jag vill undvika allting som skulle kunna ha med slumpen att göra, sådant som kan ge strul med materialet och så. Jag vill att det ska vara styrt av kapacitet så att den bästa åkaren vinner. Allting som har inverkan på det är jag emot.

SKICROSSGR­ENEN ÄR i dag ett relativt vanligt inslag på ungdomsniv­å, bland annat fanns den med på ungdoms-os 2016.

Det är bra så, tycker de svenska åkarna.

– Det är jättebra, för då lär man sig stå på skidor och hantera höga farter och hopp. Men jag har lite svårt att se att det ska appliceras på världselit­en. Jag menar, vi har en skicrossgr­en i alpint och jag vet inte om vi kan få till den spektakula­riteten med längdskido­r, säger Ida Ingemarsdo­tter.

 ?? Arkivbild: LISE ÅSERUD ?? NÖJD SOM DET ÄR. Stina Nilsson, i mitten, vann nio världscupt­ävlingar förra säsongen, varav sju i sprint. Hon är inte intressera­d av att förändra sprintgren­en, genom exempelvis införandet av skicrossel­ement.
Arkivbild: LISE ÅSERUD NÖJD SOM DET ÄR. Stina Nilsson, i mitten, vann nio världscupt­ävlingar förra säsongen, varav sju i sprint. Hon är inte intressera­d av att förändra sprintgren­en, genom exempelvis införandet av skicrossel­ement.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden