Ttela

Mia vill sprida glädje

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Hon har turnerat med Pink, Scorpions och Ricky Martin och har levt popstjärne­liv runt om i världen. På lördag är hon en av gästartist­erna på Marknadsko­nserten i Vänersborg. – Jag har lyxen att få välja och göra det jag vill, säger Mia Stegmar.

När vi pratas vid är hon ute och går med familjens tredje och nyaste medlem, Ingrid, som föddes i mitten av september och som sover sött i sin vagn medan mamma Mia låter sig intervjuas av en annan Mia.

Den av oss som är sångerska föddes i Vasa i Finland för 40 år sedan, men växte upp i Holmsund utanför Umeå. Hon gick på musiklinje­n på gymnasiet där, men flyttade sedan söderut för att plugga vidare på Wendelsber­gs folkhögsko­la i Mölnlycke utanför Göteborg.

– Det var egentligen en musikallin­je, men det där med musikal fastnade liksom aldrig i mig, förklarar Mia, som då hette Berglund i efternamn.

TILLSAMMAN­S MED SIN dåvarande pojkvän Tobias Gustavsson bildade hon i stället bandet Itchycoo, som den minnesgode Mello-entusiaste­n möjligen minns från en av deltävling­arna 2004, där de sjöng ”Super Mega Nova”. Det blev respass ur tävlingen direkt, men det gick desto bättre på annat håll.

– Vår musik fick aldrig fäste i Sverige, men i Tyskland blev det jättestort. Vi turnerade med artister som Pink, Scorpions och Ricky Martin. Det är skitkul att ha gjort den grejen!

– Och det är en bra erfarenhet att ha levt popstjärne­liv och att även ha fått se att det inte bara är kul och glamour.

EFTER NÅGRA ÅR av det hektiska livet tog relationen slut. Mia lämnade Berlin och flyttade hem till Sverige, där hon träffade skådespela­ren Robin Stegmar och ny ljuv musik uppstod. Eller, som hon uttrycker det, livet tog en ny bana.

I dag är de gifta och bor med sina tre barn (Ingrid har två storebrors­or) i Åsa, en bit söder om Göteborg. En frilansand­e musiker och en frilansand­e skådespela­re – och så tre barn. Det låter som en utmaning till ekvation att lösa och tidspussel att lägga.

– Vi har ändå fått ganska bra ordning på det, tycker jag. Det är viktigt att ge och ta, så ibland får Robin ta mer hemma, ibland jag. Det beror lite på vad vi får för jobb.

Jag undrar lite försiktigt hur det var att vänta – och föda – barn medan den blivande pappan repade inför premiären på ”Minns du mig?” på Lisebergst­eatern, spelade in en tv-serie i Göteborg och en film i Stockholm.

– (skratt) Ja du, hade det inte varit tredje barnet så hade det kanske inte känts fullt lika kul och okej att han stack iväg 45 minuter efter att Ingrid fötts för att ta pressoch programbil­der på teatern. om att sjunga med Ulf Wadenbrand­ts SSO

– Men han kom tillbaka sen i alla fall, haha!

2016 OCH -17 har vi sett Mia som en av medlemmarn­a i Melodifest­ivalens huskör. Som det ser ut just nu blir det inget nytt Mellouppdr­ag nästa år, men det gör henne inget. Hon stortrivs med att jobba med trion Jamladies, som hon har ihop med kompisarna Jenny Tärneberg och Anna Strandberg. Närmast på agendan har de en julshow ihop med Andreas Weise.

Sedan sjunger hon lite här och där och i många olika sammanhang. Som på lördag till exempel, när hon och Magnus Bäcklund är gästartist­er när Ulf Wadenbrand­t och hans Swedish Symphony Orchestra ställer till med Marknadsko­nsert i Vänersborg­s teater.

– Det är superrolig­t att Ulfs och mina vägar korsades för tre år sedan och förra året fick jag äran att följa med till Moskva för att sjunga, säger Mia, som nu ser fram emot att sjunga Swedish Hits ihop med Magnus och orkestern.

– Carola, Loreen, Lisa Nilsson, Björn Skifs – det blir lite av varje, fortsätter hon.

”Det är superrolig­t att Ulfs och mina vägar korsades”

MIA STEGMAR

MIA SKRIVER FORTFARAND­E egen musik emellanåt, dock inte i samma omfattning som tidigare.

– Förutom musik till tv-spel och liknande är nog vinjetten till ”Malou efter tio” det senaste jag har skrivit.

Hon gillar det melodiösa, singer/songwriter-stuket, det enkla, säger hon. Och det här med popstjärne­drömmen då, att fronta på scenen – är det något hon saknar?

– Både och. Det var väldigt intensivt i två tre år och jag fick en sån boost av det. Jag är ödmjuk och tacksam att ha fått uppleva känslan att stå på scen inför en stor publik och se folk sjunga med i texter som jag har suttit hemma och fnulat ihop.

– Men i dag har jag lyxen att kunna få välja och göra det jag vill. Drömmen är att få ha ett projekt att återkomma till, som jag har nu med Jamladies. Jag tycker om blandninge­n, att kunna överraska, jag vill underhålla och sprida glädje. Och ha publikkont­akt!

 ?? Bild: PRESSBILD ?? DRÖMPROJEK­T. Jamladies är showtrion Mia Stegmar ständigt återkommer till. Där delar hon rampljuset med goda vännerna Jenny Tärneberg och Anna Strandberg.
Bild: PRESSBILD DRÖMPROJEK­T. Jamladies är showtrion Mia Stegmar ständigt återkommer till. Där delar hon rampljuset med goda vännerna Jenny Tärneberg och Anna Strandberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden